Notícies

24 d'abril de 2023 - Informació general

La infermera, l’ètica i la pandèmia

La infermera, l’ètica i la pandèmia

Tres professionals de l'Hospital del Mar han participat en aquest llibre editat pel Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona, que recull testimonis sobre els dilemes ètics que han afrontat les infermeres durant la pandèmia de la COVID-19.

El llibre La infermera, l'ètica i la pandèmia, editat pel Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), és una reflexió sobre els dilemes ètics que van haver de superar les infermeres durant la pandèmia de la COVID-19. És el fruit de les reflexions que professionals de la infermeria i altres professionals van portar a terme en el cicle de webinars organitzats per la Comissió de Deontologia del COIB durant els anys 2020 i 2021.

En ell han participat tres professionals de l'Hospital del Mar. Un d'ells és en Gerard Colomar, que ha estat el seu coordinador, com a membre de la Comissió de Deontologia del col·legi. En aquest sentit, destaca la seva aportació "en el sentit d'insistir en que l'ètica en l'àmbit professional no ha de ser quelcom teòric, sinó que té una aplicació pràctica, com es va fer palès en aquesta situació: l'ètica de tenir cura, d'acompanyar, d'escoltar". Però també, "reivindicar una atenció amb mitjans, amb respecte a la persona atesa a estar acompanyada, sobretot en moments de final de vida".

Gerard_Colomar

Gerard Colomar

El llibre també recull els testimonis de Laia Lacueva, coordinadora de Metodologia, Qualitat i Recerca de la Direcció Infermera, i d'Ana Rodríguez, infermera del Servei de Geriatria al Centre Fòrum. Una oportunitat molt enriquidora, com explica Lacueva. "Les reflexions sobre els valors i l'ètica de la professió te'ls fas al dia a dia, i t'adones que el nostre paradigma i les relacions entre els seus conceptes canvien i que apareixen nous patrons de coneixement però poques vegades tens l'oportunitat de dedicar temps a aquest estudi i poder transmetre-ho de manera estructurada i escrita per a ser consultat, i per què no, qüestionat, i enriquir així encara més aquestes reflexions", apunta mentre reivindica que "l'actual estructura del sistema sanitari encara no ens contempla com una part clau a aquest nivell, i és que potser, primer ens ho hem de creure nosaltres i lluitar per canviar-ho".

Laia_Lacueva

Laia Lacueva

Ana_Rodríguez

Ana Rodríguez

Per Ana Rodríguez, l'experiència d'aportar la seva visió ha estat "intensa, emotiva, profunda i enriquidora". "Tot i que parlàvem des de diferents punts de vista, des de diferents nivells assistencials, des de diferents hospitals i perfils professionals, recordo acabar i pensar que totes coincidíem en la importància del nostre rol en la societat, de la importància de cuidar i de la necessitat de continuar reivindicant el lideratge infermer no només en les institucions sanitàries sinó en la presa de decisions a tots nivells", afegeix. 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat