Notícies

3 d'abril de 2023 - Informació general

L’Hospital del Mar és un dels primers centres catalans que utilitza la tècnica endoscòpica per realitzar mastectomies

L’Hospital del Mar és un dels primers centres catalans que utilitza la tècnica endoscòpica per realitzar mastectomies

Aquesta tècnica mínimament invasiva permet realitzar la intervenció a través d'una única incisió, fet que redueix l'impacte estètic en les pacients i pot permetre reduir les complicacions i el dolor després de la cirurgia.

La Unitat de Patologia Mamària de l'Hospital del Mar és una de les primeres de l'Estat que aposta per l'abordatge mínimament invasiu a les mastectomies per càncer de mama. Aquesta alternativa permet dur a terme la cirurgia per via endoscòpica, realitzant una única incisió i reduint d'aquesta manera l'impacte estètic en les pacients.

Endoscòpia_cirurgia_mama

La nova tècnica, a diferència de l'abordatge quirúrgic clàssic, només necessita una incisió de 3 centímetres a l'aixella, a través de la qual es poden introduir els instruments i portar a terme tant la mastectomia com la cirurgia a l'àrea de l'aixella. A la vegada, es pot fer la implantació de la pròtesi mamària. A la cirurgia oberta calia efectuar dues incisions, a l'aixella i a la mama, la qual comporta un major impacte estètic per a les dones afectades, així com la possibilitat de més complicacions amb la pròtesi. El nou abordatge redueix tant l'impacte estètic, en eliminar una de les cicatrius, la que es feia a la mama, i permetent ocultar l'única incisió a l'aixella, com les possibles complicacions a la pròtesi. A més, es preveu que també es redueixi el dolor postoperatori. La Dra. Núria Argudo, metgessa adjunta de la unitat, destaca que l'endoscòpia "presenta menys complicacions en l'àmbit tècnic, ja que la cicatriu queda oculta a l'aixella i facilita la tasca dels cirurgians".

Endoscòpia_cirurgia_mama

La mastectomia està indicada en alguns casos de càncer de mama i consisteix a extreure la mama i, si cal, els ganglis limfàtics. El temps necessari per portar-la a terme és similar entre la tècnica clàssica i l'endoscòpica, i les pacients reben l'alta l'endemà de la cirurgia. La Dra. Argudo explica que l'aposta per aquest abordatge respon a la necessitat "d'innovar i perquè creiem que és una tècnica de futur i que pot aportar beneficis a les pacients en forma de menys dolor, més control i menys complicacions, així com incrementar la qualitat de vida".

 

En aquest sentit, la coordinadora de la Unitat de Patologia Mamària, la Dra. Mar Vernet, destaca que "l'avenç constant de la tecnologia i de la recerca en càncer de mama ens ha de portar progressivament a tècniques cada cop més eficaces però menys invasives, millorant els resultats en la curació de la malaltia, i a la vegada es minimitzen els efectes secundaris de les nostres intervencions". La nova tècnica es pot aplicar en pacients amb mames no massa grans i volum corporal petit. Ara s'estudia aplicar la cirurgia robòtica en aquests procediments i ampliar la tècnica endoscòpica a altres intervencions.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat