Notícies

22 de març de 2023 - Notes de Premsa

El Barcelona Breast Meeting (BBM), el congrés més important d’Europa sobre cirurgia mamària, fa 20 anys

El Barcelona Breast Meeting (BBM), el congrés més important d’Europa sobre cirurgia mamària, fa 20 anys

Enguany acollirà dos simposis paral·lels: sobre la reconstrucció mamària en països emergents, i sobre les tècniques essencials en la reconstrucció de la mama i l'estètica per a cirurgians residents i júniors. El Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica de l'Hospital de Sant Pau i l'Hospital del Mar organitza la trobada al Recinte Modernista de Sant Pau del 22 al 24 de març reunint 50 líders mundials en reconstrucció de la mama i més de 500 cirurgians d'arreu del món.

Els temes centrals del BBM són com assolir l'excel·lència en tots els àmbits de la cirurgia mamària i com millorar la qualitat de vida de les pacients amb un abordatge integral. L'Hospital de Sant Pau i l'Hospital del Mar fan anualment unes 200 reconstruccions de mama amb propi teixit de la pacient (autòlogues), que són les més complexes i, en el darrer any, han augmentat en un 30% aquestes intervencions. 

Enguany el Barcelona Breast Meeting, el congrés de cirurgia mamària de referència a Europa organitzat pel Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica de l'Hospital de Sant Pau i l'Hospital del Mar, arriba el seu vintè aniversari. Els líders mundials d'aquest àmbit i més de 400 cirurgians de més de 20 països de tot el món assistiran els dies 22, 23 i 24 de març a aquesta trobada en un entorn inigualable: el Recinte Modernista de Sant Pau. Al llarg de les tres jornades es debatran els principals avenços i novetats en cirurgia oncològica, cirurgia reconstructora i cirurgia estètica de la mama. 

 

"El BBM ha aconseguit aquest reconeixement internacional perquè a Sant Pau portem 20 anys treballant en aquest àmbit amb l'objectiu de que l'accés a totes i cadascuna de les tècniques més innovadores en la cirurgia de reconstrucció mamària estigui garantit a tota la població amb els majors estàndards de qualitat. Som una escola reconeguda a tota Europa i al món i hem creat un pol d'excel·lència que s'ha traduït en què tothom vulgui presentar els seus avenços i novetats en el congrés de referència en cirurgia de mama, el BBM", afirma el Dr. Jaume Masià, director del Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica Hospital de Sant Pau - Hospital del Mar.

 

El programa científic del BBM, que compta amb el suport de la indústria mèdica i farmacèutica,  inclou cirurgies en directe on es destacaran les principals tendències i innovacions, lectures plenàries, panells de discussió amb experts i sessions de treball. El congrés també inclou dos simposis: un sobre la reconstrucció mamària en països emergents i el segon sobre les tècniques essencials en la reconstrucció de la mama i l'estètica per a cirurgians residents i júniors.

 

Formació de cirurgians procedents de països emergents

Un dels objectius del Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica Hospital de Sant Pau - Hospital del Mar, del qual es farà un simposi en el marc del BBM, és com ajudar i fomentar la reconstrucció mamària en els països emergents, és a dir, en aquells països que comencen a tenir garantits els procediments bàsics en aquest àmbit. "Les tècniques i la qualitat de vida d'aquestes pacients han de ser les mateixes, ja visquin a Barcelona, als Estats Units, al Senegal o a Armènia".

 

Actualment, el Servei de Cirurgia Plàstica d'ambdós hospitals, estan duent a terme aquesta formació en diversos països emergents, de vegades en col·laboració amb fundacions o ONGs. El Dr. Masià explica que "l'any passat vàrem signar un conveni amb l'European School of Reconstructive Microsurgery per formar cirurgians d'Armènia. Però també hem format professionals de zones de Sud-Amèrica i altres parts del món". A més, "donem prioritat a les metgesses, perquè sabem que les cirurgianes sempre ho tenen més difícil que els cirurgians per accedir a la formació en aquests països emergents".

 

El Servei també té una demanda important de formació de professionals del primer món, "amb una demanda molt important. Cada any rebem uns 60 visitants metges que venen a aprendre les tecnologies de darrera generació, procedents d'Alemanya, Països Baixos, els Estats Units...".

 

Entre les principals novetats: reinnervació del mugró amb sensibilitat erògena

Una de les conseqüències més habituals després d'una cirurgia per càncer de mama és la pèrdua o els canvis en la sensibilitat del pit i del mugró. Actualment, una de les àrees més innovadores on està treballant el Servei d'ambdós hospitals és anar més enllà de la reinnervació de la mama per garantir la sensibilitat tàctil, fent una reinnervació directa del mugró amb una sensibilitat erògena. 

 

Actualment, es fan cada any unes 200 reconstruccions de mama autòlogues, que són les més complexes i, en el darrer any, ha augmentat en un 30% aquestes intervencions. "Avui no hi ha res que justifiqui no fer aquest tipus d'intervenció immediata, en la mateixa operació on s'opera el tumor. Són comptats els casos on està justificat deixar la reconstrucció per a més endavant, el 90% s'hauria de fer de manera immediata, no és el mateix per a la pacient".  

 

Cal destacar que el Servei d'ambdós hospitals és avui dia l'únic de l'Estat espanyol que compta amb un programa reglat de reconstrucció immediata del limfedema -una malaltia causada per l'acumulació anormal de líquid en els teixits tous per una interrupció o alteració del sistema limfàtic- post buidament ganglionar de l'aixella en càncer de mama, gràcies al qual ha aconseguit reduir del 32% al 4% la incidència d'aquesta malaltia en un seguiment de més de tres anys. A més, fa just un any que es va convertir en un dels quatre únics hospitals europeus que disposa del primer robot quirúrgic per a supermicrocirurgia en limfedema.

 

Segons el Dr. Masià, "el nostre Servei de Cirurgia Plàstica va ser el primer d'Europa en fer cirurgia reconstructora del limfedema el 2005, esdevenint un centre líder en la recerca i millora d'aquestes tècniques quirúrgiques. Ara, amb el robot de supermicrocirurgia, anomenat Symani, fem unes dues intervencions a la setmana i, a més, aquesta tecnologia puntera ens ha permès implicar professionals més júniors en aquesta mena d'operacions".

 

El Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica de Sant Pau i el Mar

El Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica de l'Hospital de Sant Pau i l'Hospital del Mar, mitjançant el Barcelona Breast Meeting, té una plataforma d'intercanvi de coneixement que des de fa 20 anys és el motor de la innovació i la formació en cirurgia reconstructora de mama, no tan sols a l'Estat sinó sobretot a escala internacional.

 

És un dels Serveis hospitalaris amb més prestigi d'Europa en la microcirurgia reconstructora, motiu pel qual és la seu de l'European School of Reconstructive Microsurgery. Cada any acull més de 60 professionals de diferents països per rebre formació i és l'únic Servei d'Europa amb un Fellowship Internacional en Investigació de limfedema.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat