Notícies

25 de novembre de 2022 - Informació general

Prova pionera a Catalunya per diagnosticar l’obstrucció laríngia induïda per l’exercici físic

Prova pionera a Catalunya per diagnosticar l’obstrucció laríngia induïda per l’exercici físic

Els serveis de Pneumologia i d'Otorrinolaringologia de l'Hospital del Mar han començat a fer proves d'esforç cardiopulmonar amb laringoscòpia per diagnosticar aquesta patologia. Afecta sobretot persones en edat adolescent, joves i esportistes que mentre fan un esforç pateixen sensació d'ofec en tancar-se el pas d'aire cap als pulmons.

L'Hospital del Mar és el primer de Catalunya que ofereix als seus pacients una prova per diagnosticar l'obstrucció laríngia induïda per l'exercici físic, una patologia habitualment no greu, però que pot provocar problemes de consideració a les persones que la pateixen. Es produeix quan una persona fa un esforç i un mal funcionament de la musculatura de la laringe, fa que es tanquin les cordes vocals, provocant una sensació d'asfíxia. Normalment, les cordes vocals es tanquen per evitar ennuegar-nos en menjar o beure, no quan fem exercici. Aquest problema, que afecta persones de totes les edats, està infradiagnosticada i, tot sovint, es confon amb l'asma i es tracta com a tal, sense aconseguir resposta a la medicació inhalada.

Prova_Pneumologia_ORL

Per diagnosticar i iniciar el tractament correcte, els serveis de Pneumologia i d'Otorrinolaringologia de l'Hospital del Mar han posat en marxa una prova d'esforç cardiopulmonar amb laringoscòpia que permet veure la reacció de la musculatura implicada. En aquests casos, "el pacient té sensació d'asfíxia i, en alguns casos, li pot generar ansietat, marejos i desmais. Pot generar situacions de perill", explica el cap del Servei de Pneumologia, el Dr. Diego Rodríguez.

Aquesta patologia afecta de forma majoritària a tres grups de persones, esportistes habituals, pacients amb asma que no responen al tractament i adolescents, entre els quals es calcula que afecta entre el 7 i el 8% de la població (més a noies que a nois). La prova serveix per a confirmar el diagnòstic. El tractament, consisteix en logopèdia i entrenament dels músculs respiratoris, i "només en casos excepcionals pot requerir la infiltració de toxina botulínica a les cordes vocals", puntualitza el Dr. Jacinto Garcia, cap de Servei d'Otorrinolaringologia. Ara, l'Hospital del Mar treballa per crear un circuit de tractament per aquests pacients, així com per revisar aquells diagnosticats d'asma que no responen al tractament i que podrien patir aquest problema.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat