Notícies

18 de novembre de 2022 - Informació general

El programa PROA-PSMAR lidera la lluita contra la resistència als antibiòtics als centres del Parc de Salut Mar

El programa PROA-PSMAR lidera la lluita contra la resistència als antibiòtics als centres del Parc de Salut Mar

Dia Europeu per a l’Ús Prudent dels Antibiòtics

Aquest 18 de novembre se celebra el Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics, una iniciativa europea de salut pública davant un problema creixent. L'Organització Mundial de la Salut ha qualificat la resistència als antibiòtics com una de les amenaces més grans a tot el món. Iniciatives com els programes d'optimització d'ús d'antibiòtics (PROA) miren de posar-hi fre.

Els centres del Parc de Salut Mar compten amb una eina de gran potència a la lluita contra la resistència als antibiòtics. Es tracta del PROA-PSMAR, un equip multidisciplinari format per especialistes dels serveis de Malalties Infeccioses, Farmàcia, Microbiologia i Medicina Intensiva, en col·laboració amb professionals dels de Cirurgia General, Anestesiologia i Reanimació, Geriatria, Urologia, Urgències i altres. Ja està present a tots els centres del PSMAR, fent un seguiment diari de l'ús de certs antimicrobians amb un important impacte ecològic i amb la capacitat per emetre recomanacions per a optimitzar el seu ús.

L'equip PROA-PSMAR també coordina l'elaboració dels protocols d'ús d'antimicrobians i participa en tasques de formació en el camp de l'ús prudent dels antibiòtics. Entre les seves tasques hi ha la col·laboració amb el seu homòleg territorial, el PROA-Litoral MAR, treballant per portar a terme accions conjuntes en aquest camp en els centres d'atenció primària de l'àrea d'influència del Parc de Salut Mar. També promou l'aplicació d'iniciatives impulsades pel programa VINCat de vigilància de les infeccions nosocomials als hospitals de Catalunya del Servei Català de la Salut, com ara el projecte 7-VINCUT, per a reduir la durada dels tractaments antibiòtics a serveis quirúrgics, o el tractament empíric i dirigit de bacterièmies per Escherichia Coli d'origen urinari.

 

Un problema de primer ordre

El Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics té com a objectiu sensibilitzar sobre l'amenaça que la resistència a aquests tractaments suposa per a la salut pública. L'Organització Mundial de la Salut ja fa anys que adverteix d'aquesta qüestió, que s'ha convertit en una de les principals amenaces per a la salut pública a tot el món. Un recent estudi publicat a la revista The Lancet, amb dades del 2019, indica que al món es van registrar 1,2 milions de morts atribuïbles directament a les resistències als antibiòtics i 4,9 milions més hi van estar vinculades.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat