Notícies

13 de octubre de 2022 - Informació general

El projecte Mariscovid rep un premi de la Fundación Renal Íñigo Álvarez de Toledo

El projecte Mariscovid rep un premi de la Fundación Renal Íñigo Álvarez de Toledo

El treball, que ha analitzat la resposta de les persones trasplantades de ronyó i en diàlisi a la vacuna de la COVID-19, ha rebut un accèssit a la categoria de recerca clínica o aplicada que atorga aquesta institució. Un treball liderat pel Servei de Nefrologia, amb la col·laboració dels serveis de Farmàcia, Malalties Infeccioses i Salut Laboral i el Laboratori de Referència de Catalunya.

L'estudi liderat pel Servei de Nefrologia de l'Hospital del Mar per analitzar la resposta de les persones trasplantades renals o en diàlisi a la vacuna de la COVID-19, Mariscovid, ha rebut un accèssit als premis de la Fundación Renal Íñigo Álvarez de Toledo a la categoria de recerca clínica o aplicada. Aquest treball multicèntric ha permès concloure que els pacients trasplantats tenen una pitjor resposta a la vacuna.

Equip_Mariscovid

Membres de l’equip del projecte Mariscovid

El projecte Hospital del Mar-Immunological Response and Safety of COVID-19 Vaccines in Renal Patients (Mariscovid), ha estat una iniciativa del Servei de Nefrologia amb els dos centres d'hemodiàlisi extrahospitalària de l'àrea de referència de l'Hospital del Mar. A més, ha comptat amb la participació dels serveis de Farmàcia, de Malalties Infeccioses i de Salut Laboral del centre, així com del Laboratori de Referència de Catalunya. El treball s'ha basat en l'experiència dels nefròlegs de l'Hospital del Mar, que en estudis anteriors propis havien confirmat que els trasplantats renals tenen una pitjor resposta a la vacuna enfront de la grip A. Com aquests pacients renals van patir una elevada freqüència de malaltia greu i mort per COVID-19, es va prioritzar la seva vacunació, enfront aquesta infecció.

La Dra. Marta Crespo, cap del Servei de Nefrologia líder del projecte, de forma conjunta amb el Dr. Julio Pascual, anterior cap del servei, apunta que "ha estat un esforç important de molts professionals, de 12 i 14 hores els dies que calia gestionar els consentiments, les mostres a l'hospital i fora, i la recollida de dades amb un calendari accelerat de vacunació en aquests pacients i sense finançament específic. En resum, el que suposa fer recerca clínica. Aquest premi i la publicació de l'estudi a revistes de gran impacte, són una bona recompensa pel grup". El projecte ha analitzat la resposta immunitària d'anticossos i cel·lular davant la vacuna, però també si és diferent en funció del tractament del pacient, diàlisi o trasplantament, i en relació amb persones sanes. Per a aconseguir-ho, el LRC va analitzar les mostres amb un test per a la resposta cel·lular que en aquell moment no estava disponible per a ús assistencial, gràcies a les gestions del seu responsable de Microbiologia, Eduardo Padilla, i el treball de l'immunòleg Gorka Eguia.

El treball ha comptat amb la tasca de coordinació dels nefròlegs i infermeres de trasplantament i diàlisi implicats a través de la Unitat de Suport a la Recerca, formada per la infermera Anna Faura i la biòloga Montserrat Folgueiras. Es van prendre mostres abans de la vacunació, 28 dies després de la segona dosi i al cap de sis mesos, just abans de la tercera dosis i també 28 dies després de la tercera i de la quarta dosi. A banda, el Dr. Daniel Echeverría Esnal, del Servei de Farmàcia, va contactar amb els participants per fer el seguiment dels efectes adversos.

L'anàlisi de les dades també l'han realitzat la Dra. Dolores Redondo i el Dr. Carlos Arias, metges adjunts del Servei de Nefrologia, i l'estudiant de Màster de la Universitat Pompeu Fabra, Antonio Barrilado-Jackson. Un primer article amb els resultats ha estat publicat a la revista American Journal of Transplantation. Ara, a la revista Transplantation es publica un segon article amb els resultats de l'anàlisi de la tercera dosi que confirmen que la resposta a la vacuna és més pobre en els trasplantats que en les persones en diàlisi o les persones sanes.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat