Notícies

30 de setembre - Informació general

L’Hospital del Mar estrena un nou equip de TC portàtil per a intervencions de neurocirurgia

L’Hospital del Mar estrena un nou equip de TC portàtil per a intervencions de neurocirurgia

El passat 12 de setembre es va portar a terme la primera intervenció amb aquesta nova eina. L'Hospital del Mar és un dels primers centres de Catalunya que disposa d'un equip d'aquestes característiques, totalment robotitzat, fet que facilita la tasca dels cirurgians, redueix l'exposició a radiació i permet una millor planificació de la intervenció al mateix quiròfan.

L'Hospital del Mar és un dels tres centres catalans que ja disposa d'un equip de Tomografia Computada (TC) robotitzat, que integra funció de navegació per a facilitar la tasca dels cirurgians al mateix quiròfan. Es tracta de l'equip Loop -X de l'empresa Brainlab, una nova eina que incorpora la Unitat de Cirurgia de Columna del Servei de Neurocirurgia, amb la qual es poden captar imatges de la lesió a operar a la mateixa taula d'operacions. D'aquesta manera, es redueix l'exposició a radiació dels professionals sanitaris, garantint una gran qualitat d'imatge per a la planificació de la cirurgia.

Neurocirurgia_nou_TC_portàtil

L'equip està totalment robotitzat i es pot controlar des de l'exterior del quiròfan, per la qual cosa es redueix la radiació a la qual es veuen exposats tant els sanitaris com el pacient. Com explica el Dr. Jesús Lafuente, cap de secció de la Unitat de Cirurgia de Columna, "ara es fa un TC dins del quiròfan, en temps real i de la zona concreta on s'intervindrà el pacient, fet que permet una precisió molt més alta i minimitzar el risc d'haver de tornar a intervenir el pacient". Una altra de les novetats que incorpora el nou TC robotitzat és una obertura més gran, facilitant l'obtenció de les imatges amb el cos del malalt en posicions que abans no feien possible la realització de la prova d'imatge. "Així podem fer les intervencions de forma més segura, comprovant que s'ha realitzat la cirurgia de forma correcta, reduint el temps d'intervenció i minimitzant les possibles complicacions", apunta el Dr. Lafuente.

Neurocirurgia_nou_TC_portàtil

Amb la nova eina posada a disposició dels neurocirurgians s'obtenen imatges de gran qualitat del pacient en la posició en la qual serà intervingut. A la vegada, es pot fer una planificació acurada de la cirurgia, sobreposant-hi els elements i fixacions necessaris sobre la seva anatomia.

Neurocirurgia_nou_TC_portàtil

El primer procediment amb el nou TC portàtil es va portar a terme el passat 12 de setembre. Es va tractar d'una artròdesi toracolumbar, un dels tipus de cirurgies de la columna que es beneficiaran de l'adquisició d'aquest equip. A la vegada, també es podrà utilitzar en altres cirurgies del cervell. Amb ell, es garanteix l'extracció total de la lesió o la implantació correcta dels elements, evitant d'aquesta manera segones intervencions. De forma prèvia a la posada en marxa de l'equip ha calgut adaptar un dels quiròfans del bloc quirúrgic del centre, mentre un professional de l'equip del Servei de Radiologia ha seguit la formació necessària per emprar-lo.

 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat