Notícies

19 de setembre de 2022 - Informació general

Només un de cada quatre treballadors s’atreveix a parlar de la seva salut mental al lloc de treball

Només un de cada quatre treballadors s’atreveix a parlar de la seva salut mental al lloc de treball

Ho revela una enquesta entre experts en diferents sectors vinculats a la salut mental i a la petita i mitjana empresa. L'estudi, que forma part de la iniciativa MENTUPP, ha estat liderat pel Servei de Psiquiatria de l'Hospital del Mar. El publica la revista European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience.

Els experts opinen que poc més del 25% dels treballadors de les petites i mitjanes empreses (pimes) senten que poden parlar dels seus problemes de salut mental al lloc de treball. Així ho conclou un treball que ha publicat la revista European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience, que ha comptat amb la participació d'una seixantena d'experts de diversos àmbits relacionats amb la matèria de nou països (Albània, Alemanya, Austràlia, Espanya, Finlàndia, Hongria, Irlanda, Kosovo i els Països Baixos). La iniciativa forma part del projecte Mental Health Promotion and Interventional in Ocupational Settings (MENTUPP) i ha estat liderada pel Dr. Benedikt Amann, la Dra. Ana Moreno-Alcázar, el Dr. Víctor Pérez i la investigadora Bridget Hogg, tots ells professionals de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar).

Bridget_Hogg_Benedikt_Amann_Ana_Moreno_Alcázar_Victor_Pérez

D’esquerra a dreta, Bridget Hogg, Benedikt Amann, Ana Moreno-Alcázar i Victor Pérez

 

Els participants a l'estudi van respondre un qüestionari que cobria els diferents aspectes relacionats amb l'abordatge de la salut mental al lloc de treball a les pimes. La seva visió és que, majoritàriament, parlar d'aquests temes està mal vist i arrossega un estigma, tant per part dels empleats com per part dels comandaments. A la vegada, van destacar la manca d'informació sobre intervencions destinades a ajudar a comandaments i treballadors amb problemes de salut mental, així com estudis en els sectors de la salut, la construcció i les noves tecnologies i d'evidència sobre com afrontar aquestes situacions.

 

Aquesta visió "mostra que existeix un estigma enorme a les empreses sobre aquests temes, que no se'n parla per por a ser exclosos o a patir represàlies", explica el Dr. Benedikt Amann, autor principal del treball i psiquiatre de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar, investigador de l'IMIM i del CIBERSAM. En aquest sentit, el 68% dels experts apunten que pràcticament no s'ofereix suport en aquestes circumstàncies en el lloc de treball i que no existeix material per fer-hi front. A més, consideren que les situacions relacionades amb la salut mental s'amaguen (ho asseguren a gairebé el 80% de les respostes), mentre que només una minoria sent que els comandaments accepten que es parli obertament d'aquestes qüestions.

 

Per aquest motiu, la primera signant del treball, Bridget Hogg, assegura que "és essencial que els empleats rebin un millor suport per a la seva salut mental, i per a aconseguir-ho, els supervisors necessiten formació i guies específiques sobre aquest àmbit". Les guies per fer front als problemes de salut d'un treballador, per preparar el seu retorn després d'una absència per un problema de salut mental i informació sobre la depressió o ansietat són els documents més valorats pels experts que han participat en l'estudi. Per ells, la lluita contra l'estigma i l'assetjament són els principals cavalls de batalla per fer front a la situació actual, que es calcula que generarà una despesa de 6 bilions d'euros d'aquí a l'any 2050.

 

Article de referència

Hogg B, Moreno-Alcázar A, Tóth MD, Serbanescu I, Aust B, Leduc C, Paterson C, Tsantilla F, Abdulla K, Cerga-Pashoja A, Cresswell-Smith J, Fanaj N, Meksi A, Ni Dhalaigh D, Reich H, Ross V, Sanches S, Thomson K, Van Audenhove C, Pérez V, Arensman E, Purebl G, Amann BL; MENTUPP consortium members. Supporting employees with mental illness and reducing mental illness-related stigma in the workplace: an expert survey. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci. 2022 Jul 22:1-15. doi: 10.1007/s00406-022-01443-3. Epub ahead of print. PMID: 35867155; PMCID: PMC9305029.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat