Notícies

16 de setembre de 2022 - Informació general

El Parc de Salut Mar aposta per la medicació segura

El Parc de Salut Mar aposta per la medicació segura

17 de setembre, Dia mundial de la seguretat del pacient

Tothom prendrà, en algun moment de la seva vida, medicaments per prevenir o tractar malalties. Tanmateix, els medicaments de vegades causen danys greus si s'emmagatzemen, prescriuen, dispensen o administren indegudament o si es controlen de forma insuficient. Per evitar situacions d'aquest tipus, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), impulsa el 17 de setembre el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient, un dels dies mundials de la salut pública,  que té com a objectiu a conscienciar sobre una de les principals causes de danys evitables a l'atenció sanitària arreu del món.

La campanya mundial, a la que el Parc de Salut Mar s'adhereix, reafirma els objectius del Repte Mundial de l'OMS per la Seguretat del Pacient: Medicació sense dany. La iniciativa fa una crida perquè es doni prioritat i es prenguin mesures a les àrees clau associades a danys greus causats als pacients a causa de pràctiques de medicació insegures. Entre elles hi ha les situacions d'alt risc, la transició entre serveis d'atenció, la polimedicació (l'ús simultani de diversos medicaments) i els medicaments que s'assemblen i sonen similars. Enguany l'OMS se centra en la importància d'involucrar els pacients en el coneixement de la mateixa medicació a partir de realitzar tres accions abans de cada prescripció: Know. Check. Ask.

Dia_seguretat_pacient

 

Medicació Segura al PSMAR

Les pràctiques de medicació poc segures i els errors de medicació figuren entre les principals causes d'errors evitables a l'atenció de salut a tot el món i suposen una gran càrrega pel sistema sanitari. També en el nostre context. L'any 2021, una tercera part dels esdeveniments adversos notificats del PSMAR van estar relacionats amb la medicació. Per això el Programa de Qualitat té entre els seus objectius treballar de forma transversal i multidisciplinària per una medicació segura.

Des del grup de Medicació Segura del PSMAR es revisen de manera sistemàtica els problemes relacionats amb la medicació, identificats a partir de notificacions o per altres vies, amb la finalitat de promoure iniciatives de millora que es treballen amb equips multidisciplinaris. Al llarg dels últims anys, s'ha treballat en la creació d'eines d'ajuda per la prescripció, revisió de protocols i formacions específiques, entre altres. Durant l'últim any, s'ha posat el focus en la millora del maneig de l'anticoagulació, fent una revisió extensa de l'actual protocol i realitzant sessions específiques per promoure l'actualització en l'ús d'aquests fàrmacs.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat