Notícies

27 de juny de 2022 - Informació general

Triple reconeixement al congrés de la SEPAR per un treball de l’Hospital del Mar

Triple reconeixement al congrés de la SEPAR per un treball de l’Hospital del Mar

Es tracta d'un projecte per valorar de forma remota la tos en pacients amb malaltia neuromuscular, liderat per la fisioterapeuta Ana Balañá. Aquest treball ha estat guardonat amb el premi SEPAR ORO com a reconeixement a la millor comunicació presentada a l'Àrea de Fisioteràpia Respiratòria i el Premi SEPARPacientes que reconeix la transcendència dels projectes en benefici dels pacients.

Un projecte que permet valorar de forma remota la tos dels pacients amb malaltia neuromuscular per fer el seguiment de la força dels músculs implicats en la maniobra de tossir (on s'inclouen pacients amb esclerosi lateral amiotròfica (ELA), miopaties, etc.) ha rebut tres reconeixements en la 55ª edició del congrés de la Sociedad Española de Neumología y Cirurgía Torácica (SEPAR), celebrat a Pamplona del 2 al 4 de juny. El treball ha estat reconegut amb la distinció com la millor comunicació oral del congrés en l'àrea de fisioteràpia respiratòria, el reconeixement SEPARPacientes per la seva transcendència per als malalts, així com el primer premi PARI GMBH de l'Àrea de Fisioteràpia Respiratòria. 

Ana Balañá durant el congrés de la SEPAR

El projecte, liderat per la fisioterapeuta del Servei de Pneumologia i membre de la Unitat multidisciplinària d'Esclerosi Lateral Amiotròfica de l'Hospital del Mar, Ana Balañá, va néixer durant la pandèmia, ja que durant uns mesos, coincidint amb la primera onada de la COVID-19, els pacients no van poder ser valorats. Els professionals de la Unitat d'ELA van col·laborar amb els enginyers de la Universitat d'Hiroshima, al Japó, per validar si una aplicació per a telèfon mòbil que havien desenvolupat l'any 2018 per mesurar la força de la tos en població sana es podia fer servir en població amb malaltia neuromuscular. L'objectiu és evitar desplaçaments en un futur i poder continuar fent els controls malgrat la situació pandèmica.

La valoració de la força dels músculs respiratoris es fa amb proves que són d'alt risc de contagi per coronavirus i és fonamental en pacients molt fràgils com els neuromusculars. Aquesta troballa permetrà portar-la a terme de forma remota i amb fiabilitat, ja que la tos es veu alterada amb la malaltia i repercuteix en un mal pronòstic. Una tos dèbil pot implicar un mal maneig de les secrecions pulmonars i complicacions respiratòries. De fet, la primera causa de mort en malaltia neuromuscular és la respiratòria, entre altres causes per sobreinfecció respiratòria.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat