Notícies

31 de maig de 2022 - Notes de Premsa

El Dr. Víctor Pérez coordina el projecte europeu EAAD-Best per a la prevenció del suïcidi a Espanya

El Dr. Víctor Pérez coordina el projecte europeu EAAD-Best per a la prevenció del suïcidi a Espanya

Sota la coordinació del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), el projecte acaba de posar-se en marxa amb la participació de l'Hospital Universitario Virgen del Rocío de Sevilla i la Universitat de Sevilla, l'Hospital Clínic Universitari i la Universitat de València, i el Complejo Hospitalario Universitario de Vigo (Sergas). 

En el marc d'aquest projecte, el CIBERSAM difon una guia per a periodistes de l'EAAD-Best per a informar sobre el suïcidi de forma responsable.

La depressió és la causa més important de la conducta suïcida. Cada any es produeixen prop de 800.000 suïcidis consumats a tot el món, dels que un 90% tenen lloc en el context d'un trastorn psiquiàtric, principalment la depressió. Per a detectar precoçment la depressió i millorar el seu tractament, així com per avançar en la prevenció del suïcidi, l'Aliança Europea contra la Depressió (EAAD) ha posat en marxa el projecte EAAD-Best, una iniciativa finançada per la Unió Europea que ara comença a caminar a tres comunitats autònomes: Andalusia, País Valencià i Galícia.

Víctor_Pérez

El Dr. Víctor Pérez

El projecte està coordinat a l'Estat pel CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), sota el lideratge del Dr. Víctor Pérez, investigador del CIBERSAM i Director de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar i coordinador del Grup de recerca en Salut Mental de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), i compta amb la col·laboració de l'Hospital Universitario Virgen del Rocío i la Universitat de Sevilla, l'Hospital Clínic Universitari i la Universitat de València i el Complejo Hospitalario Universitario de Vigo - Sergas. "Aquests centres espanyols d'excel·lència quant a la recerca i a la intervenció en salut mental uneixen les seves forces per  millorar el tractament de la depressió i prevenir el suïcidi, reduir l'estigma, millorar l'educació en salut mental i fomentar la cerca d'ajuda per part de les persones afectades", explica el coordinador del projecte.

La intervenció que es portarà a terme en aquestes comunitats autònomes inclou diverses activitats destinades a millorar l'atenció de la depressió i la prevenció del suïcidi, realitzant accions específiques a quatre nivells. El primer se centra en la formació per a metges d'atenció primària i professionals de la salut mental sobre com reconèixer i tractar la depressió i explorar les tendències suïcides a l'àmbit de l'atenció primària. El segon aspecte inclou campanyes de conscienciació sobre la depressió per al públic general, amb l'objectiu de millorar el coneixement sobre els tractaments adequats per a la depressió, disminuir les actituds d'estigmatització cap a la depressió i estimular el comportament de cerca d'ajuda. En tercer lloc, es contempla la formació per a professionals i facilitadors comunitaris, amb l'objectiu d'augmentar els seus coneixements sobre els trastorns depressius i poder proporcionar ajuda en cas de detectar risc de suïcidi. I, a més, es preveu una quarta línia d'acció centrada en activitats de suport a pacients, familiars i grups d'alto risc per a garantir l'accés directe a l'atenció de la depressió i a l'ajuda professional en una crisi suïcida. En aquest camp, també promourà la utilització de l'eina iFightDepression®, un programa en línia per a l'autogestió dels símptomes depressius de lleus a moderats, i la seva pàgina web per a la prevenció i conscienciació sobre la depressió i la conducta suïcida.

Aquesta intervenció en quatre nivells dissenyada per l'EAAD ha estat reconeguda com un programa d'intervenció de "Millors Pràctiques per a la prevenció del suïcidi" a l'informe de l'OMS i el Llibre Verd de la Comissió Europea sobre Salut Mental. L'estratègia s'ha implementat ja a 120 regions a 15 països dins i fora de la UE.

 

Guia per a informadors

En el marc del Projecte Europeu EAAD-Best per a la detecció precoç de la depressió i la prevenció del suïcidi, el CIBER de Salut Mental acaba de difondre també la 'Guía para periodistas sobre la cobertura mediática del suicidio'. El manual pretén oferir als professionals de la informació consells pràctics sobre com informar de forma responsable sobre el suïcidi, contribuint a millorar la seva prevenció.

Les investigacions demostren que la cobertura dels mitjans de comunicació sobre el suïcidi pot augmentar la probabilitat que es produeixin posteriors imitacions, en el que es coneix com a "efecte Werther". Tot i això, una cobertura mediàtica centrada en l'exemple d'aquelles persones que davant la conducta suïcida busquen ajuda i superen la crisi pot tenir un efecte positiu. "Els periodistes juguen un paper important i positiu en la prevenció dels suïcidis, ja sigui mitjançant una informació responsable, augmentant la consciència pública i reduint l'estigma relacionat amb les malalties mentals, o millorant la conducta de cerca d'ajuda de les persones amb malalties mentals", subratlla el Dr. Víctor Pérez.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat