Notícies

7 de febrer de 2022 - Informació general

El registre d’ictus de l’Hospital del Mar assoleix els 10.000 pacients

El registre d’ictus de l’Hospital del Mar assoleix els 10.000 pacients

És l'únic del seu tipus a Catalunya. Recull dades de totes les persones ateses al centre per malaltia vascular cerebral des de l'any 2005. Gràcies a ell s'han publicat una seixantena d'estudis sobre aquestes patologies, que ajuden a millorar la seva prevenció i tractament.

El registre Basicmar, impulsat pel Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i el Grup de recerca Neurovascular de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), ha arribat ja als 10.000 pacients registrats. Es tracta d'una base de dades única a Catalunya, que recull informació clínica, demogràfica i mostres de totes les persones ateses al centre per malaltia vascular cerebral.

Unitat_Funcional_Ictus

Membres de la Unitat Funcional d’Ictus

La recopilació de la informació va començar l'any 2005 i implica recopilar tota la informació sobre els pacients, no només el seu tractament, sinó dades sobre el seu entorn i la presa de mostres biològiques per al seu estudi, així com el seu seguiment tres mesos després de rebre l'alta hospitalària i les possibles seqüeles patides. "Això permet obtenir informació precisa de les variables d'aquests pacients, evitant les pèrdues de seguiment i els biaixos de selecció", explica la Dra. Ana Rodríguez, coordinadora de la Unitat d'Ictus de l'Hospital del Mar i investigadora de l'IMIM.

El registre de les dades inclou els neuròlegs que reben el pacient, el personal d'infermeria que realitza las extraccions i els biòlegs que s'encarreguen del processament i de l'emmagatzematge de les mostres, així com de l'extracció del material genètic. En aquest sentit, resulta vital la tasca del personal que du a terme el control de qualitat de la base de dades i que les dades s'introdueixen de forma correcta. Es tracta d'un registre "imprescindible per poder fer una avaluació real de la incidència en la nostra població i de totes les característiques clíniques i dels pacients que valorem", apunta la Dra. Rodríguez.

Gràcies a aquesta tasca, s'han publicat 45 articles originals liderats per metges i investigadors de l'Hospital del Mar i de l'IMIM, als quals cal sumar altres 13 col·laboratius internacionals. El Dr. Jaume Roquer, cap del Servei de Neurologia i coordinador del Grup de recerca Neurovascular de l'IMIM, destaca que "el Basicmar compleix dues funcions molt importants: la primera és impulsar la investigació cerebrovascular posicionant el nostre servei en primera línia de la recerca en ictus tant a l'àmbit nacional com internacional. La segona, i no menys important, poder fer un seguiment de l'evolució d'aquesta malaltia en el nostre entorn i de com els canvis i les innovacions terapèutiques incideixen en l'evolució i pronòstic dels nostres pacients. Són dues eines essencials per avançar i millorar en aquest camp".

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat