Notícies

4 de febrer de 2022 - Notes de Premsa

Gorres hipotèrmiques per evitar l’alopècia permanent en pacients oncològics

Gorres hipotèrmiques per evitar l’alopècia permanent en pacients oncològics

4 de febrer, Dia Mundial Contra el Càncer

El Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar ha començat a utilitzar aquesta tècnica per evitar que pacients oncològics que reben un determinat tractament quimioteràpic perdin el seu cabell de forma permanent. És el primer centre públic català i un dels primers de l'Estat que ofereix sistemàticament aquesta opció per evitar la pèrdua permanent del cabell. Es tracta d'unes gorres de silicona que es mantenen a molt baixa temperatura amb l'objectiu d'evitar que el medicament quimioteràpic arribi a l'arrel del cabell i provoqui la seva caiguda de forma permanent.

L'Hospital del Mar és un dels primers centres de l'Estat que ofereix una mesura preventiva de la caiguda permanent del cabell als pacients oncològics que reben un tipus i dosi de quimioteràpia que pot causar-la. Es tracta d'unes gorres hipotèrmiques, que es mantenen a molt baixa temperatura amb l'objectiu d'evitar que el medicament quimioteràpic arribi a l'arrel del cabell i l'afecti de forma permanent. Aquest sistema només s'utilitzarà en aquests casos i no per prevenir l'alopècia temporal.

Sònia_Servitja_Laura_Juanpere_Judith_Franch_Joan_Albanell_Dolores_Zafra

D’esquerra a dreta, Sònia Servitja, Laura Juanpere, Judith Franch, Joan Albanell, Dolores Zafra

La caiguda del cabell és un dels efectes secundaris del tractament oncològic amb quimioteràpia. Però en casos de càncer de mama en els quals es fa servir un medicament concret, el docetaxel, en determinades dosis, aquest quimioteràpic pot provocar que el cabell no només caigui transitòriament, sinó que no torni a créixer. Segons un estudi de l'Hospital General Universitario Gregorio Marañón i l'Hospital Clínico San Carlos de Madrid i l'Hospital Clínic Universitari de València, aquest problema afecta entre el 5 i el 12% de les pacients que se sotmeten a aquest tractament. Aquest efecte secundari, tanmateix, es pot evitar en la major part dels pacients amb la utilització de la tècnica que ara s'ha començat a implantar a l'Hospital del Mar. "Els oncòlegs que van demostrar l'eficàcia d'aquestes gorres en l'estudi clínic, confirmen la bona experiència amb aquesta estratègia en la pràctica clínica rutinària. Arran d'una pacient que era candidata a aquesta quimioteràpia, no vam dubtar en posar-ho a disposició dels pacients a l'Hospital del Mar", explica el Dr. Joan Albanell, cap del Servei d'Oncologia Mèdica del centre.

 

A -20 ºC

Les gorres que es fan servir estan fetes de silicona i s'han de mantenir a molt baixa temperatura abans del tractament, en concret, a -20 ºC. Això obliga a disposar d'uns refrigeradors especials per poder-los mantenir a aquesta temperatura. La pacient s'ha de posar la gorra 45 minuts abans de rebre el tractament, mantenir-la mentre el rep i 45 minuts després d'acabar la seva administració. "Tenim cinc gorres, que el dia anterior ja es comencen a preparar, mullant-les en aigua i després deixant-les eixugar a l'aire, les introduïm al congelador quatre hores abans que la pacient acudeixi a l'Hospital de Dia, i cada 30 minuts les canviem", explica Dolores Zafra, infermera referent d'atenció continuada en pacients oncològics. Entre el 30 i el 50% de les pacients poden patir efectes secundaris per la seva utilització, com ara mals de cap, nàusees o dolor al cuir cabellut, això no obstant, en general no són importants i la majoria poden fer servir les gorres durant tot el procés.

La pacient durant el tractament

Aquesta tècnica utilitza el fred per a reduir el flux de sang cap a l'arrel del cabell, evitant així que hi arribi el tractament quimioteràpic i que provoqui la seva caiguda permanent a causa de l'afectació a l'arrel. El Servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar ha adquirit cinc gorres hipotèrmiques i ja les ofereix a les pacients en tractament de càncer de mama en risc de patir alopècia permanent. No està prevista la seva utilització en els casos de risc d'alopècia temporal perquè la seva utilitat és parcial i la problemàtica que causa és molt diferent de la caiguda permanent del cabell.

La Dra. Sònia Servitja, cap de secció del Servei d'Oncologia Mèdica, apunta que "l'alopècia permanent té un gran impacte emocional i en la imatge corporal dels pacients, no reversible, i, a més, no tenim tractaments efectius. L'ús d'aquestes gorres permetrà disminuir el risc d'alopècia permanent i millorar així la qualitat de vida de les pacients que rebin tractament amb docetaxel a dosis acumulades >400mg/m2". Tot i que s'ha començat en pacients en tractament de càncer de mama amb docetaxel, també es pot aplicar en persones amb altres tipus de tumors per als quals està indicat aquest medicament, com els de pròstata i pulmó, entre altres.

 

La caiguda del cabell en pacients amb càncer de mama

Les pacients en tractament per un tumor de mama poden començar a notar la caiguda del cabell, sigui permanent o transitòria, entre una i quatre setmanes després d'iniciar-lo. El volum de cabell que caurà depèn del tipus de medicament quimioteràpic que es rebi. En condicions normals, tornarà a créixer tan aviat com s'acabi el tractament, però pot trigar entre tres i cinc mesos en recuperar-se del tot i presentar, en alguns casos, una textura, color o volum diferents.

 

Diagnòstic de precisió, medicina personalitzada i recerca capdavantera en càncer a l'Hospital del Mar

El càncer a l'Hospital del Mar s'aborda des de la utilització de les eines diagnòstiques necessàries per aconseguir un diagnòstic de precisió que faci possible planificar i oferir als pacients, opcions terapèutiques personalitzades i individualitzades segons les circumstàncies de cadascun d'ells. Al mateix temps s'ha fet una aposta per un model assistencial centrat en el pacient a través d'un treball pioner i de referència en unitats funcionals multidisciplinàries específiques per cada tipus de tumor. Les unitats, formades per professionals especialitzats de referència en cada càncer, ofereixen les millors opcions terapèutiques en un model de decisió compartida amb el pacient. Infermeres gestores guien als pacients al llarg del procés diagnòstic i terapèutic. Aquesta assistència de qualitat es combina amb una recerca capdavantera en càncer a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i amb un ampli programa d'assajos clínics. Les línies de recerca s'orienten a avançar en la immunoteràpia i en la biòpsia líquida, en la cerca de biomarcadors i noves dianes terapèutiques, i a desenvolupar noves estratègies de cirurgia i radioteràpia per millorar l'eficàcia i la qualitat de vida dels pacients. Aquesta recerca genera quasi 200 articles a revistes científiques cada any, dos de cada tres en revistes de màxim impacte. Aquesta assistència i recerca d'avantguarda fonamenten una docència d'excel·lència en el Campus Hospital del Mar.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat