Notícies

9 de desembre de 2021 - Informació general

Demostren l’alta eficàcia de la plesioteràpia per al tractament del càncer de pell

Demostren l’alta eficàcia de la plesioteràpia per al tractament del càncer de pell

Un estudi liderat pel Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital del Mar valida aquest tipus d'abordatge, que ha obtingut una taxa d'èxit de gairebé el 96%. A la vegada, un segon estudi del mateix servei demostra els avantatges de fabricar els motlles per aquests tractaments amb impressió 3D.

El tractament del càncer de pell amb braquiteràpia amb aplicadors de superfície, la plesioteràpia, té un alt nivell d'eficàcia i seguretat, segons un estudi dels serveis d'Oncologia Radioteràpica i de Dermatologia de l'Hospital del Mar, i d'investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). El treball, que ha publicat Clinical and Translational Oncology, demostra que aquest abordatge obté una taxa de resposta de prop del 96%, amb una recurrència del 5,7% i una baixa toxicitat.

Equip_braquiteràpia

Detall de l’equip de braquiteràpia

Els autors de l'estudi van analitzar una setantena de pacients amb càncer de pell tractats amb plesioteràpia d'alta taxa de dosis (HDR), un tipus de braquiteràpia de contacte, a la qual s'utilitzen fons de radiació per al tractament del càncer situades dins o a prop de la zona afectada. Per fer-ho, s'utilitzen motlles personalitzats per a cada pacient, dissenyats gràcies a les imatges obtingudes per tomografia computacional (TC). El 86% de les persones tractades tenien carcinoma basocel·lular i el 13% carcinoma escatós. Quatre de cada deu el tenien localitzat al nas.

 

Impressió 3D

Un segon estudi, publicat a Brachytherapy, valida la utilització de la impressió 3D per a fabricar els motlles utilitzats en aquest tipus de tractament. El treball, també liderat pels serveis d'Oncologia Radioteràpica i Dermatologia i l'IMIM, ha analitzat les dades dels setze pacients tractats d'aquesta manera des de gener del 2018. En tots els casos es va assolir l'objectiu d'irradiació de la zona afectada, i només tres vegades va caldre refer el motlle.

Motlle_3D

Motlle per a braquiteràpia

Impressora_3D

Impressora 3D del Servei d’Oncologia Radioteràpica

Com apunten els autors de l'estudi, la impressió 3D presenta nombrosos avantatges respecte el sistema manual de fabricació dels motlles. Cal invertir-hi menys temps, és més còmode per al pacient, que només cal que se sotmeti a un TC i permet optimitzar les dosis de radiació.

 

Articles de referència

Membrive Conejo, I., Pera Cegarra, O., Foro Arnalot, P. et al. High-dose-rate plesiotherapy with customized molds in non-melanoma skin cancer: efficacy and safety at 10 years-single institution experienceClin Transl Oncol (2021). https://doi.org/10.1007/s12094-021-02718-2

Membrive Conejo I, Pera Cegarra O, Foro Arnalot P, Reig Castillejo A, Rodríguez de Dios N, Sanz Latiesas X, Pujol Vallverdú RM, Quera Jordana J, Fernandez-Velilla Cepria E, Algara Muñoz V, Algara López M. Custom 3D-printed applicators for high dose-rate brachytherapy in skin cancer. Brachytherapy. 2021 Aug 9:S1538-4721(21)00440-2. doi: 10.1016/j.brachy.2021.05.164. Epub ahead of print. PMID: 34384694.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat