Notícies

10 de novembre de 2021 - Informació general

Els reptes de la innovació en el sector sanitari

Els reptes de la innovació en el sector sanitari

La Jornada d'Excel·lència en Innovació i Transformació Digital, organitzada per l'Hospital del Mar i Novartis Espanya, es va convertir en un fòrum per a compartir experiències sobre les últimes tendències i novetats en innovació en el sector sanitari de l'Estat.

L'Hospital del Mar es va convertir el passat 28 d'octubre en el punt de trobada de les experiències més destacades en innovació que s'estan implantant als centres sanitaris de l'Estat. La Jornada d'Excel·lència en Innovació i Transformació Digital, organitzada per l'Hospital de forma conjunta amb Novartis Espanya, va acollir a ponents que van posar sobre la taula no només la necessitat de continuar explorant opcions per a millorar l'atenció als pacients i el treball dels professionals sanitaris, sinó també aquells projectes d'èxit que ja s'estan aplicant.

Jornada_Innovació_2021

Inauguració de la jornada

La Dra. Olga Pané, gerent de l'Hospital del Mar, va obrir la jornada recordant la necessitat de cooperar per avançar i per a innovar, així com la importància d'unes jornades "que reflecteixen l'interès que hem posat a la nostra organització per a promoure la innovació a diferents camps de la nostra entitat, que ofereix assistència sanitària, però també serveis docents i de recerca". En aquest sentit, "la nostra visió de la innovació no es limita a l'àmbit assistencial". La Dra. Pané també va voler destacar el fet que l'epidèmia de la COVID-19 ha obligat a donar un nou impuls en aquest camp.

Des de Novartis Espanya, Montserrat Tomillero, responsable regional de Relacions Institucionals i Market Access, va definir el seu paper com el d'impulsors de la innovació en el sistema sanitari. "A l'Hospital del Mar s'ha demostrat com la intel·ligència artificial i l'ús de les dades pot ser una eina clau per a millorar la salut i la vida de les persones. En els últims dos anys, hem vist com s'han anat incrementant més d'un 500% les consultes no presencials i com els programes de teleassistència i de telemedicina han resultat fonamentals per a seguir treballant per la salut dels pacientes", va apuntar.

Pol Pérez, cap de l'Àrea de Sistemes d'Informació del Servei Català de la Salut, va aprofitar per a destacar la importància de recuperar jornades com aquesta i de perseverar en la innovació. "Les innovacions que s'acaben imposant són les que tenen un efecte substitutori dels processos anteriors important. Poder innovar i modificar com fèiem les coses i deixar de fer les coses com es feien abans per a fer-les d'una manera nova és el que li dona força i pes i és el que dona cos als processos d'innovació", va assegurar. En aquest sentit va destacar que la innovació està en el cor de les institucions sanitàries i que es treballa per a facilitar que els centres de salut públics catalans puguin compartir i replicar les experiències d'èxit.

 

Compartir experiències

La jornada va servir per a conèixer de primera mà com s'està treballant en la innovació en diferents centres. Després d'una ponència inicial del consultor en innovació Xavier Marcet, es van desenvolupar tres taules centrades en diferents aspectes. A la primera, centrada en la dinamització de la innovació a l'entorn sanitari, l'Hospital del Mar i l'Hospital Universitario de Cruces, a Biscaia, així com Novartis BIOME, van donar a conèixer les seves estratègies.

Jornada_Innovació_2021

Taula durant la jornada

Després, GE Healthcare i responsables dels serveis d'Anatomia Patològica de l'Hospital del Mar i de l'Hospital Universitario Puerta del Mar de Cádiz, van parlar de la dada com a actiu principal de la innovació. I a la tercera taula, dedicada a la incorporació de la innovació a la pràctica real, es van poder conèixer els projectes de NOVAMEAT per a la impressió de carn, dels serveis de Radiologia i d'Oncologia Radioteràpica en el camp de la realitat augmentada aplicada a la cirurgia i a la impressió 3D, respectivament, i de l'Hospital General Universitario Gregorio Marañón de Madrid en aquests mateixos camps.

La jornada va acabar amb la celebració d'un taller sobre la creació d'un model teòric per a dinamitzar l'intraempreniment a les institucions sanitàries obert als participants.

Jornada_Innovació_2021

Inici del taller 

 

Conveni de col·laboració

En el marc de la jornada, l'Hospital del Mar i Novartis Espanya van signar un conveni marc de col·laboració per a desenvolupar de forma conjunta activitats de promoció del coneixement i la intel·ligència en salut, els serveis sanitaris i la docència. La signatura la van portar a terme la gerent del centre, la Dra. Olga Pané, i la responsable regional de Relacions Institucionals i Market Access de Novartis Espanya, Montserrat Tomillero.

Jornada_Innovació_2021

La Dra. Olga Pané i Montserrat Tomillero durant la signatura del conveni

Podeu recuperar la jornada en aquest enllaç https://youtu.be/CXIC_8eyAnc

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat