Notícies

18 d'octubre de 2021 - Informació general

Els reptes de futur de la medicina, a la lliçó inaugural del nou grau de Medicina conjunt de l’Hospital del Mar amb la UPF

Els reptes de futur de la medicina, a la lliçó inaugural del nou grau de Medicina conjunt de l’Hospital del Mar amb la UPF

L'investigador i professor de la Universitat d'Oxford Daniel Prieto-Alhambra va obrir el primer curs del nou grau, amb la lliçó "Generació 2021-2027: la medicina del futur".

Els primers seixanta alumnes del nou grau de Medicina conjunt de l'Hospital del Mar i la Universitat Pompeu Fabra van viure el passat 15 d'octubre l'acte d'inauguració del curs 2021-2022, en un acte en què el protagonista va ser Daniel Prieto-Alhambra, investigador i catedràtic de Farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford, que hi va pronunciar la lliçó Generació 2021-2027: la medicina del futur.

Un moment de la lliçó inaugural

En primer lloc, va parlar sobre les decisions que ha de prendre un metge o metgessa en el seu dia a dia i els impactes que aquestes poden tenir. "Com a metges en formació heu d'assumir dos compromisos. El principal amb el pacient, que podem resumir amb els tres punts clau del jurament hipocràtic". Començant per la beneficència i la justícia, que sempre ha de tenir en compte l'opinió del pacient. També la confidencialitat, que planteja una disjuntiva a la línia que separa la confidencialitat del pacient i la utilitat de les dades.

Prieto-Alhambra va exemplificar la vocació i la dedicació repassant la trajectòria del Dr. Josep Trueta, un científic format a Catalunya que va fer carrera internacional. "Tot i que el pacient és el pilar de la nostra professió, Trueta també és un exemple del segon compromís que hem d'assumir: conèixer, entendre i contribuir a generar coneixement científic i mèdic", va explicar.

També va abordar el Big Data a la salut. "Viureu una revolució d'aquest àmbit, que cada vegada és més important a la pràctica clínica", va afirmar. El treball amb aquestes eines permet observar i descriure, classificar i predir i, finalment, establir inferències causals. Va posar com a exemples estudis que el seu equip ha dut a terme amb la COVID-19, com són el desenvolupament d'una eina per calcular el risc de gravetat de la malaltia o l'anàlisi dels efectes de la seguretat de les vacunes.

Va voler fer esment a la crisi climàtica, reflexionant sobre l'impacte que té la salut del planeta a la salut humana i exemplificant-lo amb estudis que associen la temperatura o la contaminació amb la mortalitat.

Finalment, per cloure la seva ponència, va emfatitzar la importància del treball en equip i l'amistat. "Els amics que fareu durant la carrera seran molt més importants del que ara podeu pensar. Amb ells compartireu guàrdies, malsons i cansament; però també vocació i passió per aquesta professió".

En el mateix acte, Joaquim Gea, cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i degà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la UPF, va centrar el seu parlament en els pilars de la Medicina. "El més important és l'assistència, ens devem als pacients i a la societat. També la recerca, que ens permet avançar, i la docència. Un altre aspecte és la gestió i no hem d'oblidar l'humanisme com una manera de relacionar-se amb el pacient", va afirmar.

Olga Pané, gerent de l'Hospital del Mar, va agrair a totes les persones que han fet possible el treball col·laboratiu que ha permès crear aquest nou grau i han donat suport a tot el procés. "Pels professionals de l'Hospital del Mar ha estat una fita on hi hem posat molta il·lusió. Vull destacar el treball conjunt amb professors, alumnes, exalumnes i pacients, que ens ha ajudat a perfilar el professional del futur", va destacar.

En el cas de Maria Victòria Girona, directora general d'Universitats, que va assistir a l'acte en representació de la consellera de Recerca i Universitats de Generalitat, Gemma Geis, es va sumar a les felicitacions a totes les persones implicades. En les seves paraules "el conjunt que formen uns estudiants ben preparats, una Universitat i una Facultat amb molts bons professionals i un bon hospital com és l'Hospital del Mar ens fa preveure que serà un model d'èxit".  

A continuació, Josep Maria Argimon, conseller de Salut, va emfatitzar la necessitat de recordar "els fins veritables de la medicina que són la prevenció de la malaltia, la promoció i el manteniment de la salut, alleugerir el dolor i el patiment, si podem curar, curem, però sempre acompanyem i cercar una mort digna i tranquil·la".  

Oriol Amat Salas, rector de la UPF va agrair a totes les persones i institucions que han fet possible la posada en marxa d'uns estudis propis de Medicina. Va destacar que "el nou grau compta amb un pla d'estudis nou i plenament adaptat a les necessitats de la medicina actual i futura". En les seves paraules "un dels trets diferencials dels estudis de la UPF és la voluntat de formar els nostres estudiants en competències transversals amb l'objectiu últim que sàpiguen adaptar-se a una realitat futura".

Va concloure afirmant que "una altra característica és la seva ubicació en un entorn biosanitari únic format pel Campus Universitari Mar, l'Hospital del Mar i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. Es tracta d'un entorn privilegiat que, de ben segur, afavorirà la creació de sinergies entre totes les institucions".

 

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat