Notícies

5 d'octubre de 2021 - Informació general

Wash Me, una reivindicació de la sexualitat en pacients amb càncer de mama

Wash Me, una reivindicació de la sexualitat en pacients amb càncer de mama

Dia Internacional contra el càncer de mama

L'Hospital del Mar, la Fundació Amics de l'Hospital del Mar i Erika Lust Films han presentat, amb motiu del Dia Internacional contra el càncer de mama, Wash Me, el primer curtmetratge eròtic realitzat per conscienciar sobre el càncer de mama. L'acte, amb pacients, familiars i professionals de l'hospital, s'ha fet a la Filmoteca de Catalunya i ha servit per presentar la campanya solidària de la productora audiovisual per recaptar fons i finançar la recerca en el camp de la immunoteràpia en el càncer de mama que es fa a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). 

Per primera vegada, un curtmetratge eròtic tracta l'impacte del tractament contra el càncer de mama en la sexualitat femenina. Wash Me, obra de Rebecca Stewart, explica la seva història personal com a pacient i el procés cap a la recuperació de la malaltia, també en aquest vessant de la vida. Tractat amb sensibilitat, però sense tabús, la pel·lícula és una manera de reivindicar la importància de parlar d'aquests aspectes i no amagar els efectes que el procés de recuperació i el tractament provoquen en la sexualitat de les dones que superen la malaltia.

El Dr. Joan Albanell presenta l'estrena de Wash Me

La presentació aquest passat 4 d'octubre del curtmetratge, que va comptar amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, va reunir a més d'un centenar de persones, pacients, familiars i professionals de l'Hospital del Mar, en un acte que ha servit per visibilitzar una problemàtica que pateixen moltes persones davant els tractaments oncològics, no només els de càncer de mama. El Dr. Joan Albanell, cap del Servei d'Oncologia Mèdica, hi va assegurar que "aquesta projecció és el tret de sortida de la recuperació dels projectes d'humanització del tractament del càncer i una oportunitat per a trencar tabús". En aquest sentit, Erika Lust, directora i productora de cinema per a adults i productora del curtmetratge, es va mostrar convençuda que "el cinema té la capacitat de visibilitzar i d'obrir el debat sobre la sexualitat en la malaltia".

Erika Lust durant la presentació del curtmetratge

En acabar el passi del curtmetratge, la Dra. Mar Vernet, coordinadora de la Unitat Funcional de Patologia Mamària de l'Hospital del Mar, va obrir una taula rodona sobre la sexualitat en pacients amb càncer de mama. Ho va fer afirmant que "la malaltia i el sexe és un triple tabú, no en parlem. També ho és per als metges, per això, animem a les pacients a que ens demanin parlar-ne".

En aquest sentit, la directora de Wash Me, Rebecca Stewart, va explicar que "el diagnòstic del càncer i el seu tractament poden tenir un fort i perllongat impacte en la capacitat de la dona per intimar". Per aquest motiu, Stewart va assegurar que "he volgut utilitzar la pel·lícula per obrir la discussió, mostrar solidaritat i inspirar esperança. Tornar a sentir el teu cos després de la malaltia i la quimioteràpia, és la sensació més electrificant i empoderadora". La seva experiència personal es reflecteix a la pel·lícula, com va explicar ella mateixa. "No estava preparada pel nivell a què m'anava a afectar la pèrdua de desig sexual", va explicar amb la intenció de trencar tabús sobre aquest fet.

D’esquerra a dreta, Sònia Servitja, Rebecca Stewart, Rosanna Mirapeix i Mar Vernet

El diagnòstic i el tractament del càncer de mama tenen un efecte directe sobre la sexualitat de les dones. La quimioteràpia provoca en molts casos la pèrdua de la menstruació, a vegades de forma permanent, fet que es combina amb el tractament per reduir la producció d'estrògens en alguns tumors. Tot plegat fa que les pacients s'enfrontin a una menopausa avançada, amb efectes com la pèrdua de la libido i sequedat vaginal, entre altres. A això cal sumar altres efectes físics, com la pèrdua del cabell o l'efecte de la cirurgia sobre la mama i els problemes emocionals que aquest fet pot causar. "És per tot plegat, que l'abordatge en aquests casos no ha de ser només per part dels equips d'oncologia i cirurgia, metgesses, metges i infermeres, sinó també des d'un vessant emocional, amb terapeutes especialitzats en sexualitat", apunta la Dra. Sònia Servitja, cap de secció del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar, que va demanar "fer un canvi de mentalitat a la societat, la pèrdua de la libido és un efecte secundari del tractament, i no hi ha efectes secundaris més importants que altres".  

La Rosanna Mirapeix, psicooncòloga i oncosexòloga, va apuntar que "la falta de desig pot afectar a qualsevol persona, però en el cas del càncer de mama és el mateix tractament el que ho provoca, a banda dels efectes psicològics que se'n poden derivar". En aquest sentit, va reivindicar que "hem de començar a entendre que la sexualitat comença per una mateixa, no en funció de la parella".

El curtmetratge es podrà veure de forma gratuïta en aquest enllaç. La productora, Erika Lust i la directora han anunciat que totes les noves subscripcions a la plataforma XConfessions durant el mes d'octubre es donaran a la Fundació Amics de l'Hospital del Mar per donar suport a la recerca en immunoteràpia en càncer de mama a l'Hospital del Mar i l'IMIM. A la vegada donaran 1 € cada vegada que es comparteixi a les xarxes socials des de la plataforma.

El càncer de mama és el més freqüent entre les dones a Catalunya, amb més de 5.000 casos diagnosticats cada any. La supervivència s'ha incrementat en les últimes dècades, superant el 80% dels casos. La seva incidència està directament relacionada amb l'edat, incrementant-se les possibilitats de patir-lo a partir dels 50 anys.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat