Notícies

5 d'octubre de 2021 - Notes de Premsa

Les intoxicacions per monòxid de carboni per fumar en pipes d’aigua poden fer necessari el tractament amb cambra hiperbàrica

Les intoxicacions per monòxid de carboni per fumar en pipes d’aigua poden fer necessari el tractament amb cambra hiperbàrica

El monòxid de carboni (CO) s'uneix a l'hemoglobina i produeix carboxihemoglobina (COHb), que provoca símptomes habituals com la pèrdua de coneixement i el mal de cap. Altes concentracions de COHb en la sang dels pacients intoxicats per fumar en pipes d'aigua atesos als serveis d'urgències són tan elevades com les de qualsevol intoxicació per CO, segons el primer estudi a l'Estat sobre aquestes intoxicacions. Aquest fet pot obligar a tractar els pacients intoxicats per CO a una cambra hiperbàrica o amb oxigen durant un mínim de sis hores. El perfil de pacient és el d'una persona de menys de trenta anys, que utilitza la pipa d'aigua en un context social i, a vegades, consumint també substàncies il·legals. El treball, conjunt entre l'Hospital del Mar i l'Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi, el publica la revista Emergencias.

Les persones ateses als serveis d'urgències per intoxicació de monòxid de carboni (CO) per fumar en pipa d'aigua o narguil presenten concentracions elevades d'aquest gas a la sang similars a les ateses per altres tipus d'intoxicacions per CO, com la combustió incompleta del gas de calderes, estufes o incendis. Ho revela el primer estudi fet a l'Estat sobre aquest tipus d'intoxicacions, realitzat de forma conjunta per professionals dels serveis d'Urgències de l'Hospital del Mar i de l'Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi, tots dos membres del Grup de treball de Toxicologia de la Societat Catalana de Medicina d'Urgències i Emergències (SoCMUE). El treball el publica la revista Emergencias.

Oriol_Pallas_August_Supervia_Rocio_De_Paz

Autors de l’estudi. D’esquerra a dreta, Oriol Pallàs, August Supervia i Rocío De Paz

Francisca_Córdoba

La Dra. Francisca Córdoba 

L'estudi ha analitzat vuit casos atesos als dos centres hospitalaris entre setembre de 2016 i juny de 2020. Un nombre curt que els autors del treball atribueixen a un infradiagnòstic de la patologia, ja que els mateixos pacients no vinculen els seus símptomes a haver fumat en pipa d'aigua. En aquest sentit, el Dr. August Supervia, metge adjunt del Servei d'Urgències de l'Hospital del Mar i autor principal de la investigació, apunta que "l'estudi és un toc d'atenció als professionals sanitaris dels serveis d'urgències". El consum de tabac en aquest format s'està incrementant a Europa, a vegades acompanyat amb l'ús de substàncies il·legals, fet que pot emmascarar la simptomatologia. Per aquest motiu, el Dr. Supervia recomana que, en cas de presentar-se un pacient amb símptomes neurològics, com pèrdua de coneixement o inestabilitat cefàlica, "cal tenir en compte aquests símptomes, esbrinar si ha fumat en pipa d'aigua i fer una determinació de Carboxihemoglobina (resultant de la combinació del CO i l'hemoglobina o COHb) en sang".

 

Altes concentracions de COHb en sang

Els pacients estudiats tenien una mitjana d'edat de 30,2 anys i, en cinc dels casos, fumaven en grup. Tots van necessitar tractament amb oxigen a altes concentracions, i cinc dels vuit van requerir ser tractats a una cambra hiperbàrica. Aquests últims presentaven nivells de COHb en sang d'entre l'11 i el 25%. La Dra. Francisca Córdoba, metgessa adjunta del Servei d'Urgències de l'Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi, remarca que "cal tenir en compte que valors dins la normalitat no descarten la intoxicació, donat que el valor de COHb pot ser baix en pacients greus si fa temps que han finalitzat l'exposició o han rebut oxigenoteràpia. Per aquesta raó, per valorar la gravetat del pacient és tant important la simptomatologia com els nivells elevats de COHb".

El tractament en aquests casos sempre és amb oxigen, ja sigui amb mascareta amb reservori, entre sis i vuit hores, o a cambra hiperbàrica. Si no s'aborda aquest tipus d'intoxicació de forma correcta pot provocar problemes a llarg termini, sobretot neurològics. La pipa d'aigua o narguil, és un aparell que, a través de la combustió del tabac amb carbó, permet absorbir el fum generat. La mala combustió en llocs tancats i amb poca ventilació, sumat a una concentració més alta de CO al fum produït, pot provocar intoxicacions. A banda, cal tenir en compte que aquest fum conté substàncies que poden produir dependència, així com carcinògens i altres elements nocius per a la salut.

 

Article de referència

Supervía A*, De Paz R, Córdoba F, Gallardo P, Pallàs O, Cirera I. Carbon monoxide poisoning in hookah users. Emergencias 2021; 33(4): 320-321.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat