Notícies

20 de maig de 2021 - Informació general

Recerca, més important que mai

Recerca, més important que mai

Dia Internacional dels Assajos Clínics

L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) és una de les institucions científiques que impulsa la realització d'assajos clínics a l'Estat. La seva finalitat és el desenvolupament de nous tractaments o l'avaluació de la seguretat dels existents. Només durant l'any 2020, en tenia 700 en marxa.

Es diu que el primer assaig clínic de la història el va portar a terme el Dr. James Lind, un metge escocès que va buscar com evitar l'aparició de l'escorbut entre les tripulacions dels vaixells anglesos. Això passava l'any 1747. 274 anys després, els assajos clínics segueixen sent tan importants com aquell primer estudi, i més en un món que fa més d'un any que viu una pandèmia que ja ha afectat a més de 150 milions de persones.

En aquest context, la tasca de les investigadores i els investigadors, però, sobretot, de les voluntàries i els voluntaris que participen en aquests assajos, és vital. En el Dia Internacional dels Assajos Clínics, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques vol remarcar el seu treball i la seva passió, necessaris per a poder desenvolupar nous medicaments o vacunes i avaluar-ne la seguretat. I és que, només durant l'any 2020, l'IMIM va impulsar gairebé 700 assajos clínics. D'aquests, 150 es van iniciar l'any passat, un moment d'especial importància, amb 65 projectes nous de recerca clínica translacional, molts d'ells vinculats a investigacions relacionades amb la COVID-19. La rellevància dels assajos clínics per a l'IMIM es veu en l'evolució del seu nombre. Si el 2016 estaven en marxa 616, el 2020 ja eren 697, un increment del 13%.

 

Què és un assaig clínic?

Un assaig clínic és una investigació amb persones sanes o malaltes, a qui s'administra un medicament per avaluar-ne l'eficàcia, la seguretat  o els possibles efectes adversos. Des de la fase inicial, o fase I, a la qual s'avalua el tractament amb un petit grup de voluntaris sans, fins a la fase IV, ja amb població real, tot el procés està monitorat, controlat i segueix uns estrictes protocols de seguretat, protecció i informació als voluntaris, que es poden retirar en qualsevol moment, sense que això afecti el seu seguiment mèdic.

Els assajos clínics són claus per aportar la informació necessària a les autoritats sanitàries estatals i internacionals per autoritzar la utilització dels nous tractaments, oferir noves opcions terapèutiques als pacients i fer front a pandèmies com l'actual.

Podreu aprendre més sobre els assajos clínics, què són i com s'hi participa a l'Instagram Live que farem el pròxim 27 de maig a les 11,30 h al perfil de l'Hospital del Mar (@hospitaldelmar).

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat