Notícies

5 de maig de 2021 - Notes de Premsa

L’Hospital del Mar és el primer centre públic de Catalunya en utilitzar la llum polsada intensa per tractar l’ull sec

L’Hospital del Mar és el primer centre públic de Catalunya en utilitzar la llum polsada intensa per tractar l’ull sec

Es tracta d'un nou tipus d'abordatge d'aquesta patologia, d'alta prevalença a les persones de més de 60 anys. Fins ara, aquest problema només es podia tractar amb fàrmacs, calor i massatge per mitigar els símptomes. La llum polsada intensa, que consisteix a aplicar pols de llum policromàtica, permet actuar de forma directa sobre la zona afectada. El nou equip permetrà tractar patologies com l'ull sec, la blefaritis i el calazi de forma ambulatòria i no es necessita anestèsia.

L'Hospital del Mar és el primer centre hospitalari públic de Catalunya que disposa d'un equip de llum polsada intensa (IPL) per tractar l'ull sec i altres patologies oftalmològiques. Es tracta d'un nou abordatge terapèutic d'aquests problemes oculars, en els quals, fins ara, només es podien mitigar els símptomes, amb la utilització de fàrmacs, aplicació de calor i massatges a la zona afectada.

El nou equip, situat a l'Hospital de l'Esperança, centre complementari de l'Hospital del Mar, basa el seu funcionament en l'aplicació de pols de llum policromàtica, un abordatge similar al tractament amb làser. Amb ell, com explica la Dra. Ana Martínez Palmer, cap del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital del Mar, "a través de diverses sèries constants de pols de curta intensitat aplicats directament a l'àrea de l'entorn de l'ull, es millora la circulació sanguínia de la zona tractada, es redueix la inflamació, s'eliminen venes anòmales que rodegen les glàndules de Meibomi i la vora de les parpelles, i s'activen aquestes glàndules per a millorar la qualitat del greix que secreten i mantenir així la pel·lícula lacrimal idònia, que protegeix la superfície ocular".

El tractament es fa en tres sessions separades per intervals de quinze dies, de forma ambulatòria i sense necessitat d'anestèsia. La utilització de la IPL també té un efecte positiu a la flora de la conjuntiva, la mucosa que recobreix la cara posterior de les parpelles, i de les parpelles mateixes, en tenir un efecte antimicrobià i antiparasitari.

Aquesta nova tecnologia permet tractar l'ull sec i altres patologies, com ara la blefaritis i el calazi, que afecten les parpelles, provocant la seva inflamació, bé per l'acumulació de greix o pel bloqueig d'una de les glàndules de Meibomi. L'ull sec afecta gairebé el 30% de les persones de més de 60 anys. En el cas de la blefaritis, dos de cada tres visites a l'oftalmòleg a l'Estat pateixen aquesta patologia.

L'adquisició de l'equip de llum polsada intensa forma part del programa de millora de l'atenció oftalmològica de l'Hospital del Mar, que inclou la creació d'un Institut Oftalmològic, amb més de 1.000 m2, en el marc de la segona fase d'ampliació de l'Hospital del Mar. La seva posada en marxa permetrà traslladar-hi tot el Servei d'Oftalmologia des de l'Hospital de l'Esperança i acostar, encara més, la seva cartera de serveis a l'àrea d'influència del centre.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat