Notícies

24 de febrer de 2021 - Informació general

Es posa en marxa la Unitat Funcional de Tumors de Cap i Coll

Es posa en marxa la Unitat Funcional de Tumors de Cap i Coll

L'Hospital del Mar habilita una nova unitat funcional amb l'objectiu de tractar tots els pacients amb aquest tipus de patologia de la seva àrea d'influència, i fer-ho d'una forma més ràpida i àgil i amb un abordatge multidisciplinari, que garanteixi la millor atenció possible.

La nova Unitat Funcional de Tumors de Cap i Coll oferirà un diagnòstic, seguiment i tractament multidisciplinari als pacients amb aquest tipus de patologia de l'àrea d'influència de l'Hospital del Mar. Es calcula que es podran realitzar entre 100 i 150 primeres visites cada any, gràcies a un circuit d'unitat de diagnòstic ràpid (UDR) per minimitzar el temps d'espera entre la derivació per part de l'atenció primària i la visita de l'especialista.

Unitat_Tumors_Cap_Coll

Alguns dels membres de la nova unitat

La unitat compta amb especialistes dels serveis d'Otorrinolaringologia, Oncologia Mèdica, Oncologia Radioteràpica, Cirurgia Oral i Maxil·lofacial, Cirurgia Plàstica i Reparadora, Radiodiagnòstic, Medicina Nuclear i Anatomia Patològica. També d'Endocrinologia i Nutrició, Anestesiologia, Medicina Física i Rehabilitació, Dermatologia, Odontologia, Oncogeriatria i Psicooncologia. A la vegada, disposarà d'una infermera gestora de casos, encarregada del seguiment i coordinació de les diferents cites dels pacients.

 

Assolir la màxima supervivència dels pacients

Gràcies a una assistència accessible i àgil i un seguiment multidisciplinari, es vol millorar la qualitat assistencial i aconseguir la màxima supervivència entre els pacients. Així, rebran una primera valoració per part dels professionals d'Otorrinolaringologia en menys de deu dies després de la derivació. També una visita amb els cirurgians plàstics o maxil·lofacials, en funció de la patologia. Totes les exploracions necessàries es realitzaran en dues setmanes i el seu cas passarà pel comitè de tumors.

Es tractaran tota mena de patologia neoplàsica de cap i coll, carcinomes cervicals sense tumor primari conegut, neoplàsies malignes de cavitat oral, faringe i laringe, neoplàsies malignes de foses nasals i sins paranasals i neoplàsies malignes cutànies al pavelló auricular i facials que requereixen valoració cervical, parotídia o altres àrees. També neoplàsies malignes del conducte auditiu i l'oïda i amb neoplàsies malignes de les glàndules salivals.

 

Els tumors de cap i coll

Cada any es diagnostiquen a l'Estat entre 12.000 i 14.000 nous casos de càncer de cap i coll, dels quals, el 70% en un estadi avançat. Aquestes patologies afecten més als homes que a les dones. De fet, és la tercera causa de mort per càncer entre els homes a Espanya. Les principals causes solen ser el consum de tabac i d'alcohol, tot i que els darrers anys s'estan incrementant els casos causats pel virus del papil·loma humà en pacients més joves sense altres patologies prèvies. Aquesta malaltia pot afectar diversos òrgans i causar afectació al gust, l'olfacte, l'audició, així com a la fonació, la deglució, la parla i l'estètica i la mímica facial. El maneig multidisciplinari proposat per la Unitat Funcional busca minimitzar aquestes seqüeles.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat