Notícies

10 de febrer de 2021 - Informació general

#SheInspiredMe, el paper de la dona a l’impuls de la ciència

#SheInspiredMe, el paper de la dona a l’impuls de la ciència

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Només el 30% dels investigadors al món són dones i prop del 30% de totes les estudiants escullen estudis superiors en el camp de la ciència. En el cas de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, el 51% dels investigadors són dones, però encara hi ha molt camí per recórrer.

Històricament, el paper de la dona en el camp de la ciència ha quedat en segon pla. Amb excepcions, el treball de les científiques ha estat obviat, ignorat o adjudicat als seus companys masculins. Així ho va denunciar Matilda Joslyn Gage, la inspiradora de la campanya #NoMoreMatildas. Però encara avui dia, encara cal reivindicar el paper de la dona en la recerca.

L'Hospital del Mar-IMIM impulsa de nou aquest 2021, marcat per la pandèmia de la COVID-19, la campanya #SheInspiredMe, a la qual investigadores i investigadors, metges i metgesses i infermeres expliquen quines dones han estat la seva font d'inspiració per dedicar-se a la recerca i per avançar. Una reivindicació del talent femení que volem fer extensiva a totes i a tots, animant-vos a gravar els vostres propis vídeos i a publicar les vostres fotos utilitzant l'etiqueta #SheInspiredMe.

 

Natàlia Garcia Giralt

Aquesta investigadora del Grup de Recerca musculo-esquelètica de l'Hospital del Mar-IMIM és la inspiradora del Dr. Robert Güerri, coordinador d'hospitalització COVID-19 de l'Hospital del Mar i investigador de l'IMIM. "Un exemple de treball, de com abordar els problemes i les preguntes des d'un punt de vista científic, de com trobar el camí per a donar respostes i de com presentar-les de forma ordenada".



Lynda Carprenito

Infermera, professora i investigadora, Lynda Carprenito és la inspiradora d'Ignacia Chércoles, infermera i gestora de casos de pacients amb ferides cròniques de l'Hospital del Mar. "Creadora d'una estratègia per a plans d'infermeria que centra l'atenció en el pacient, i que permet estructurar la pràctica, definint el rol autònom i col·laboratiu de les infermeres per aconseguir el màxim benefici per al pacient i la seva família".


Guadalupe Gómez Melis

Matemàtica i catedràtica de la Universitat Politècnica de Catalunya i investigadora del Grup de Recerca en Bioestadística i Bioinformàtica de la UPC, és la persona escollida per Gemma Vilagut, investigadora postdoctoral del Grup de Recerca en Serveis Sanitaris de l'Hospital del Mar-IMIM i del CIBERESP. "Una de les primeres dones que conec que ha ostentat càrrecs de gran responsabilitat i que ha lluitat per la igualtat d'oportunitats entre gèneres a l'Estadística".



Käthe Paulus

La vida d'aquesta acròbata aèria i inventora del paracaigudes plegable és una de les inspiracions de la Jana Selent, investigadora de l'Hospital del Mar-IMIM, que treballa per identificar medicaments antivirals que interfereixin en el cicle infecciós del SARS-CoV-2. "Hi ha moltes dones a la història que m'han inspirat en particular a través del coratge i la persistència en superar les barreres només pel fet de ser dona".

 

Miriam Merad

La Catedràtica d'Immunologia del càncer de l'Hospital Mount Sinai de Nova York i directora de l'Institut d'immunologia de precisió de la Mount Sinai School of Medicine, Miriam Merad, és la persona que la investigadora de l'Hospital del Mar-IMIM, Giuliana Magri, ha citat com a font d'inspiració per a la seva carrera, que ara se centra en estudiar els anticossos generats com a resposta a la infecció per SARS-CoV-2. "A part de ser una excel·lent i exitosa científica, també està molt compromesa en millorar les condicions de les dones en la ciència i facilitar el desenvolupament de les seves carreres investigadores".

 

Azucena Santillán

La infermera de l’Hospital Universitari de Burgos i professora de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat de Burgos i de la Universitat Europea de Madrid, Azucena Santillán, ha estat l’escollida com a inspiradora per Paloma Garcimartín, coordinadora Infermera de l’Àrea Ambulatòria de l’Hospital del Mar. “Ha fet una aposta per la divulgació, ja que, a través d’aquesta es fomenta el pensament crític tan necessari per contrarestar l’efecte dels rumors en salut”

 

Altres activitats, organitzades pel PRBB, per commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència 

Taula rodona virtual l'11 de febrer a les 12 h, "Soy mujer y soy científica" http://bit.ly/11Fmesaredonda 

Wikimarató l'11 de febrer de 17 h a 19 h http://bit.ly/viquidonesPRBB2021 

Finalment, no us perdeu la sèrie de vídeos "Soy mujer y científica", on joves investigadores parlen de la seva recerca i de la seva experiència com a científiques des d'una perspectiva de gènere.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat