Notícies

28 de gener de 2021 - Notes de Premsa

1 de cada 4 accidentats en patinet elèctric necessita cirurgia

1 de cada 4 accidentats en patinet elèctric necessita cirurgia

A més, només 1 de cada cinc conductors d'aquest tipus de vehicle portava casc en el moment de l'accident, segons dades d'un estudi realitzat pel Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital del Mar. El 95% dels lesionats eren els conductors. En un 85% dels casos es va produir una caiguda, en l'11% un xoc amb un altre vehicle i en el 4% es va registrar un atropellament. Els autors de l'estudi consideren que les dades revelen la necessitat de la regulació de l'ús dels patinets elèctrics i el seu compliment.

El 24,7% dels pacients que van patir un accident de patinet elèctric a l'àrea d'influència de l'Hospital del Mar va acabar al quiròfan a conseqüència de les seves lesions. Així ho destaca un estudi del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia del centre, realitzat amb la col·laboració de l'Hospital Sant Joan de Déu. El treball ha analitzat les dades de les persones ateses a l'hospital a causa d'accidents en els quals es van veure involucrats aquests vehicles entre maig de l'any 2019 i maig del 2020.

En el període estudiat es van registrar un total 397 ferits admesos al Servei d'Urgències de l'Hospital del Mar, que van patir 422 lesions (alguns dels pacients van tenir-ne més d'una). En general, es tracta de persones joves, amb una edat mitjana de 31 anys, tot i que el 12,6% eren menors d'edat i, d'aquests, 3 de cada quatre tenien menys de 16 anys. El 60% eren homes i la majoria residents a Barcelona (només un de cada 4 era turista).

Només un de cada cinc ferits portava casc en el moment de l'accident, el 19,1%. El 85% de les persones ateses a urgències havia patit una caiguda. A més, la majoria dels ferits eren els conductors, el 95%. Tres eren els acompanyants i 18 vianants, que van resultar atropellats i també van necessitar assistència a l'hospital. 

Els autors de l'estudi adverteixen de les conseqüències que està tenint per al sistema sanitari el creixement de la utilització d'aquests vehicles. El primer signant del treball i metge resident del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital del Mar, el Dr. Alexandre Coelho, destaca que "mentre la seva utilització es fa més popular i creix el seu ús, és important assenyalar els riscos i reforçar els suggeriments per a una utilització adequada. L'ús del casc ha de ser obligatori per prevenir cops al cap amb conseqüències neurològiques, així com la utilització de proteccions als genolls i colzes per prevenir lesions importants a les extremitats". A més, "cal prohibir la seva circulació per les voreres, ja que, com a mínim el 5% dels ferits eren persones atropellades per patinets elèctrics".

Alexandre_Coelho_Albert_Alier

El Dr. Alexandre Coelho i el Dr. Albert Alier

En relació amb les lesions patides, el 46,9% van ser fractures, el 40,5% contusions i la resta ferides i dislocacions. Del total, un de cada quatre pacients va requerir atenció quirúrgica. La major part de les ferides es van concentrar a les extremitats superiors.

 

Més caigudes durant els mesos d'estiu

El treball també ha analitzat els moments de l'any en els quals es produïen més accidents. "A conseqüència del seu ús recreatiu, els mesos d'estiu concentren un major nombre d'accidents", explica el Dr. Albert Alier, últim signant de l'estudi i metge adjunt del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia. Només durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre de 2019 es van accidentar el 45% de les persones registrades a l'estudi. A més, els accidents es van concentrar a les hores de la tarda i el vespre (entre les 15 i les 23 hores). Gairebé dues terceres parts es van produir en aquesta part del dia. En aquest sentit, el Dr. Alier remarca que "és important que els conductors de patinets elèctrics entenguin els riscos associats a moure's amb un vehicle de dues rodes que pot assolir velocitats de 30 km/h".  

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat