Notícies

26 de gener de 2021 - Informació general

Professionals de l’Hospital del Mar participen en la nova publicació de la Reial Acadèmia de Farmàcia sobre la utilització dels opioides per al tractament del dolor

Professionals de l’Hospital del Mar participen en la nova publicació de la Reial Acadèmia de Farmàcia sobre la utilització dels opioides per al tractament del dolor

Es tracta d'una revisió exhaustiva sobre la utilització d'aquests tractaments per al dolor en pacients oncològics i amb dolor crònic. S'hi estableixen les pautes a seguir per evitar els efectes no desitjats del seu ús, que ha provocat una epidèmia d'addicció als opioides als Estats Units i el Canadà.

El responsable de la Unitat del Dolor del Servei d'Anestesiologia, el Dr. Antonio Montes, és el coordinador de la nova publicació de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya sobre la utilització dels medicaments opioides per al tractament del dolor. Fàrmacs opioides en el tractament del dolor: entre l'opiofòbia i l'opiofília. Què sabem avui d'ells?, és el títol d'aquest llibre, en el qual també han participat la Dra. Elisa Arbonés, del Servei d'Anestesiologia, i els doctors Marta Torrens, Francina Fonseca i Fernando Dinamarca, de la Unitat d'Atenció a les Addicions de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar (INAD).

Antonio_Montes_llibre_opioides

El Dr. Antonio Montes, amb un exempler del nou llibre

En primer lloc, els autors analitzen els beneficis, però també els riscos de la utilització dels opioides com a analgèsics. Per aquest motiu, recomanen formar els pacients i els seus cuidadors sobre la utilització i tenir en compte les característiques de cada persona i del tipus de dolor a l'hora de seleccionar el fàrmac opiaci i les dosis adequades. També descarten els més potents com a primera opció i avaluar de forma rigorosa, així com recomanen informar el pacient dels possibles problemes abans de prescriure opioides.

La publicació també estableix pautes per al tractament i per a la seva suspensió i els mecanismes que poden portar a un problema d'addicció, el seguiment dels casos sospitosos i la derivació a especialistes en aquest camp. A la vegada, es descarta la utilització de fentanils d'acció ràpida (un dels principals responsables de l'epidèmia d'addicció als opioides a l'Amèrica del Nord) com a únic tractament i es recorda que la recepta electrònica és un dels elements bàsics per a evitar la utilització inadequada d'aquests medicaments.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat