Notícies

18 de desembre de 2020 - Informació general

El Dr. Antonio Salar coordina les primeres guies estatals de maneig del limfoma de la zona marginal

El Dr. Antonio Salar coordina les primeres guies estatals de maneig del limfoma de la zona marginal

El document es va presentar el passat 16 de novembre i ha estat un encàrrec del Grupo Español de Linfomas y Trasplantes de Médula Ósea.

El Dr. Antonio Salar, cap del Servei d'Hematologia de l'Hospital del Mar, ha estat el coordinador principal de la nova Guía de GELTAMO sobre diagnóstico y tratamiento de la zona marginal, les primeres guies a l'àmbit estatal sobre el maneig d'aquesta patologia. El document, que es pot consultar de forma gratuïta a la web del Grupo Español de Linfomas y Trasplantes de Médula Ósea (GELTAMO), es basa en els darrers estudis publicats en aquest camp per dotar de més evidència i consistència les guies. El treball de redacció ha durat dos anys i l'ha realitzat un equip de 5 especialistes coordinat pel Dr. Salar i revisat per un comitè científic.

Antonio_Salar

El Dr. Antonio Salar

El limfoma de la zona marginal és un tipus de limfoma indolent, que agrupa el 10% dels limfomes hematològics. Habitualment és de bon maneig i respon bé al tractament, però ha estat poc estudiat donada la seva baixa prevalença, ja que existeixen tres subtipus. Com explica el Dr. Salar, "en tractar-se d'un limfoma menys freqüent, era molt interessant i necessari realitzar aquest treball per oferir als especialistes recomanacions i formació sobre ell". En els últims anys, els serveis d'Hematologia i d'Anatomia Patològica de l'Hospital del Mar han desenvolupat una intensa activitat investigadora en aquest camp, que ha contribuït a l'elaboració de les guies.

D'altra banda, el Dr. Salar ha estat l'únic participant de l'Estat a l'elaboració aquest 2020 de les guies europees sobre aquesta patologia, una iniciativa de l'European Society of Medical Oncology (ESMO). El document ha estat publicat a la revista Annals of Oncology.

 

Article de referència

Marginal zone lymphomas: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-upAnnals of oncology : official journal of the European Society for Medical Oncology31(1), 17-29. https://doi.org/10.1016/j.annonc.2019.10.010

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat