Notícies

20 de novembre de 2020 - Informació general

25 anys del Programa de cribratge de càncer de mama de l’Hospital del Mar

25 anys del Programa de cribratge de càncer de mama de l’Hospital del Mar

XXIII Jornada sobre el Càncer de Mama

En aquesta edició, com cada dos anys, la jornada s'ha tornat a centrar en els aspectes radiològics del cribratge del càncer de mama, tractant l'impacte de la COVID-19 en el programa de cribratge. Com a novetat i a conseqüència de la pandèmia, s'ha celebrat de forma virtual.

Els efectes de la pandèmia sobre el programa de cribratge de càncer de mama ha estat un dels temes principals de la XXIII Jornada sobre el Càncer de Mama del Parc de Salut Mar, celebrada avui en format virtual, després del seu ajornament el passat 20 de març. La trobada s'ha centrat en els aspectes radiològics del programa i ja és la reunió de referència dels especialistes implicats a Catalunya. L'han seguit més de 200 persones.

El coordinador de l'Oficina de Cribratge de Càncer de Catalunya del Pla Director d'Oncologia, el Dr. Josep Alfons Espinàs, ha repassat l'impacte de la pandèmia sobre el programa, que va haver d'aturar l'enviament d'invitacions el passat 12 de març. Tot i que es va començar a preparar la represa a partir de finals del mes de maig (en el cas de l'Hospital del Mar, el 15 de juny), encara no ha estat possible recuperar el ritme d'abans del confinament.

Durant la jornada també s'ha pogut fer una posada al dia i sotmetre a debat els temes de més rellevància i actualitat en el camp de la radiologia aplicada al cribratge del càncer de mama, com ara, les noves guies europees de garantia de qualitat, les noves tecnologies de diagnòstic per la imatge, com la tomosíntesi, la intel·ligència artificial i el machine learning a la lectura de les mamografies. També s'hi ha presentat el protocol de formació de radiòlegs de l'Hospital del Mar, pioner a Catalunya i els primers resultats de l'estudi DUETA, sobre el dispositiu que permet a les dones controlar per elles mateixes la compressió de la mama durant la mamografia, i que indiquen un alt grau de satisfacció de les usuàries (2 de cada 3 el preferienn al sistema habitual).

 

25 anys del Programa de cribratge de càncer de mama de l'Hospital del Mar

Aquest 22 de novembre, el programa posat en marxa a l'Hospital del Mar complirà un quart de segle d'existència. En aquests 25 anys, s'han realitzat 390.000 mamografies i a 1.807 dones se'ls hi ha detectat un càncer de mama. Ha assolit un nivell de participació del 65%, força elevat en els estàndards europeus. El programa abasta quatre districtes de la ciutat de Barcelona (Ciutat Vella, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia i Sant Martí), amb una població diana de 75.000 dones.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat