Notícies

3 de novembre de 2020 - Notes de Premsa

Alguns dels principals tractaments de l’osteoporosi podrien reduir la incidència de la COVID-19

Alguns dels principals tractaments de l’osteoporosi podrien reduir la incidència de la COVID-19

Un estudi conjunt de metges de l'Hospital del Mar, d'investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, de la Universitat Pompeu Fabra i del Parc Sanitari Pere Virgili, apunta que determinats medicaments per a tractar aquesta patologia són segurs en pacients COVID-19 i, fins i tot, podrien tenir un efecte protector. Els resultats donen suport a les recomanacions de les guies científiques en relació amb la conveniència de mantenir els tractaments contra l'osteoporosi en pacients amb COVID-19. Es tracta del primer estudi al món d'aquestes característiques. L'acaba de publicar la revista Aging.

Alguns dels principals tractaments contra l'osteoporosi, el denosumab, el zoledronat i el calci, podrien tenir un efecte protector contra la COVID-19 en els pacients que els prenen. En concret, una reducció de la incidència de la infecció d'entre un 30 i un 40%, segons els resultats d'un estudi conjunt de l'Hospital del Mar, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), la Universitat Pompeu Fabra i el Parc Sanitari Pere Virgili. El treball, el primer al món de les seves característiques, l'acaba de publicar la revista Aging.

L'últim autor de l'estudi, el Dr. Jordi Monfort, cap del Servei de Reumatologia de l'Hospital del Mar i coordinador del Grup de recerca cel·lular en inflamació i cartílag de l'Hospital del Mar-IMIM, explica que "hi ha indicis que permeten fer la hipòtesi que determinats medicaments per tractar algunes malalties reumatològiques podrien interferir en positiu en la història natural de la COVID-19, ja sigui disminuint la incidència com disminuint l'evolució cap a casos més greus". El treball ha analitzat dades de més de 2.000 pacients amb osteoporosi, artrosi i fibromiàlgia i la seva relació amb la infecció per COVID-19, en seguiment a l'Hospital del Mar i a l'àrea d'influència assistencial del Parc de Salut Mar.

Josep_Blanch_Jordi_Monfort

El Dr. Josep Blanch i el Dr. Jordi Monfort

El punt d'inici va ser la percepció dels especialistes de l'Hospital del Mar de la baixa incidència de la pandèmia en alguns dels seus pacients. Per analitzar-ho, es va treballar de forma conjunta amb el Grup de Recerca del Laboratori de Neurofarmacologia de la UPF, el de Farmacologia integrada i neurociència de sistemes de l'Hospital del Mar-IMIM i els metges del CAP Vila Olímpica. Es van estudiar els diferents tractaments i l'evolució dels malalts reumatològics amb patologies no inflamatòries i la seva relació amb la infecció per SARS-CoV-2, la seva evolució, necessitat d'atenció hospitalària i mortalitat.

 

Mecanismes d'actuació diferents

En el cas d'alguns dels principals tractaments contra l'osteoporosi, el denosumab, el zoledronat i el calci, les dades indiquen una probable reducció important de la incidència de la COVID-19 en els pacients que els prenen. En concret, d'entre el 30 i el 40%, segons el Dr. Josep Blanch-Rubió, cap de secció del Servei de Reumatologia, primer signant de l'estudi i investigador del Grup de recerca cel·lular en inflamació i cartílag de l'Hospital del Mar-IMIM. "L'estudi suggereix que alguns d'aquests tractaments podrien protegir els pacients contra la infecció per COVID-19, tot i que encara s'han de fer més estudis amb més pacients per demostrar-ho", apunta.  

En el cas del denosumab, té com a objectiu el sistema RANK/RANKL involucrat en l'equilibri del sistema ossi, però també en la resposta del sistema immunitari a través de l'activació i diferenciació de part de les cèl·lules que en formen part. La seva inhibició modifica la resposta inflamatòria i actua sobre les citocines, que tenen un paper determinant en la infecció per COVID-19. El zoledronat també pot modular la resposta immunitària i pot estimular la seva actuació davant el SARS-CoV-2.

Rafael_Maldonado

El Dr. Rafael Maldonado

Els resultats també indiquen que un altre dels tractaments habituals en aquests pacients, l'antidepressiu duloxetina, també pot tenir un efecte positiu en la reducció de la incidència de la COVID-19. Per contra, un analgèsic d'ús habitual per tractar el dolor, la pregabalina, sí que sembla que té una tendència a incrementar la incidència de la malaltia. Davant aquests resultats, el Dr. Rafael Maldonado, autor de referència de l'estudi i coordinador del Grup d'Investigació del Laboratori de Neurofarmacologia de la UPF, apunta que "aquests fàrmacs antiosteoporòtics són segurs i s'han de seguir donant als pacients que els estan prenent. Els prometedors resultats obtinguts amb la duloxetina són rellevants", mentre, a la vegada, "realitzem més estudis per comprovar els seus possibles efectes beneficiosos sobre la COVID-19".

Alba_Gurt

La Dra. Alba Gurt

En el mateix sentit, la Dra. Alba Gurt, metgessa del CAP Vila Olímpica del Parc Sanitari Pere Virgili i coautora del treball, recorda que "les dades de l'estudi ens indiquen que els tractaments antiosteoporòtics i la duloxetina que prenen els nostres pacients de primària són segurs davant la infecció per la COVID-19 i, fins i tot, podrien disminuir la incidència d'aquesta. Tot i que fa falta verificar-ho en estudis amb un nombre de pacients superior".

 

Article de referència

Blanch J, Soldevila N, Tío L, Llorente-Onaindia J, Ciria M, Polino L, Gurt A, de la Torre R, Maldonado R, Monfort J, Group TCS. Influence of anti-osteoporosis treatments on the incidence of COVID-19 in patients with non-inflammatory rheumatic conditions. Aging (Albany NY) 2020; 12: (en Premsa).

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat