Notícies

1 d'octubre de 2020 - Informació general

Primera utilització a l’Hospital del Mar de la tècnica del gangli sentinella en càncer de la cavitat oral

Primera utilització a l’Hospital del Mar de la tècnica del gangli sentinella en càncer de la cavitat oral

El Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial, conjuntament amb el de Medicina Nuclear, ha començat a utilitzar aquesta tècnica en pacients en estadis primerencs de la malaltia. Gràcies a ella, es poden reduir les seqüeles quirúrgiques i reduir l'estada dels malalts a l'hospital.

El Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial ha començat a utilitzar la tècnica del gangli sentinella en pacients en estadis primerencs de càncer de la cavitat oral. Ho ha fet de forma conjunta amb el Servei de Medicina Nuclear. Aquesta tècnica permet evitar haver de sotmetre a un nombre significatiu de malalts a l'extirpació completa dels ganglis cervicals.

Gangli_sentinella_càncer_cavitat_oral

Moment de la intervenció. D’esquerra a dreta, el Dr. Sergi Vidal, el Dr. Carlos Alejandro Espinosa i el Dr. Pau Martorell

El primer cas que s'ha beneficiat de la introducció d'aquesta tècnica és el d'una pacient de 90 anys, que es va sotmetre a cirurgia el passat mes d'agost. Es va procedir a injectar-li un radiotraçador a la zona perifèrica del tumor i després es van obtenir imatges radiològiques per a continuació, detectar el gangli afectat mitjançant una gammacàmera i procedir a extirpar-lo.

 

Menys estada hospitalària i menys complicacions quirúrgiques

Als casos en els quals la tècnica revela que no s'ha produït l'extensió de la malaltia als ganglis cervicals s'evita la seva extracció total i s'aconsegueix reduir les seqüeles, complicacions quirúrgiques i l'estada hospitalària. Així mateix, s'observa una reducció considerable en el cost i en el temps quirúrgic.

Habitualment, en aquest tipus de pacients, el procediment estàndard consisteix en la limfadenectomia cervical, a pesar que en el 70% dels casos no hi haurà afectació als ganglis. El càncer de la cavitat oral és un dels més freqüents al món, amb més de 264.000 nous casos diagnosticats cada any i 128.000 morts. És la vuitena forma més prevalent de càncer.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat