Notícies

13 de gener de 2020 - Informació general

50 anys de la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital del Mar

50 anys de la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital del Mar

El 13 de gener de l'any 1970 es posava en marxa la primera UCI en un hospital de l’Estat. 5 dècades després, aquest aniversari arriba en un moment en el qual el Servei de Medicina Intensiva i l'Hospital del Mar afronten un nou repte. La construcció de la segona fase de l'ampliació del centre, que inclourà una nova UCI, amb els últims avenços tecnològics i dissenyada pensant en els pacients.

La Unitat de Cures Intensives viu immersa en un segon naixement. L'any en el qual fa el mig segle, aquest equipament veu com es dibuixa el seu futur. Una nova unitat, dins el segon edifici de l'ampliació de l'Hospital del Mar, que inclourà 19 llits, un més que els actuals, però que, sobretot, suposarà un canvi a la filosofia de treball del Servei de Medicina Intensiva.

50_anys_UCI

La nova UCI estarà vinculada directament amb el nou bloc quirúrgic i ampliarà l'espai dels boxs per als pacients. A la vegada, s'apostarà per aconseguir que les persones ingressades no tinguin la sensació de trobar-se hospitalitzades en un espai altament tecnificat. Els equips es reduiran a la mínima expressió i s'apostarà per disposar d'una il·luminació el més semblant a la llum natural, seguint els cicles del dia i de la nit.

Aquest equipament ja està treballant en la humanització de les cures, i es prepara per a un nou salt, que inclou als més de 700 pacients que hi passen cada any i a la setantena de professionals que hi treballen. Un repte il·lusionant, que recull el testimoni d'aquests 50 anys d'història des de la seva creació, impulsada pel Dr. Jaume Mas Marfany. Ja en aquell moment, l'UCI de l'Hospital del Mar va ser pionera en la introducció de la respiració assistida i del monitoratge continu dels pacients. Un passat, un present i un futur que han estat possibles gràcies a la tasca de totes i tots els professionals sanitaris que hi han treballat de forma directa o indirecta des de la seva inauguració.

Per celebrar aquest aniversari, el Servei de Medicina Intensiva acollirà el 12 de març el congrés de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica (SOCMIC), i ha demanat a l'artista Frederic Amat el disseny d'un cartell commemoratiu, que hi ha col·laborat de forma desinteressada.

Mig segle després de la seva creació, l'UCI de l'Hospital del Mar vol continuar sent un model a seguir al nostre país.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat