Notícies

24 de desembre de 2019 - Informació general

L’Hospital del Mar, primer centre català en provar una nova tècnica per a la realització de la biòpsia de pròstata

L’Hospital del Mar, primer centre català en provar una nova tècnica per a la realització de la biòpsia de pròstata

El Servei d'Urologia està implantant una nova tècnica de biòpsia de pròstata transperineal, que permetrà realitzar-les amb anestèsia local. Fins ara, aquest tipus d'abordatge es realitzava amb anestèsia general. La via transperineal permet, en comparació amb la tradicional via transrectal, reduir el risc d'infecció en aquestes intervencions.

L'Hospital del Mar és el primer de Catalunya i un dels primers de l'Estat que prova una nova tècnica per a la realització de la biòpsia de pròstata transperineal. Aquest nou abordatge és possible gràcies a la utilització d'un innovador sistema dissenyat per la companyia Perineologic (PrecisionPointTM) i ja s'ha utilitzat en 4 pacients tractats al centre.

Biòpsia_pròstata

El Dr. Fumadó durant una de les intervencions

La nova tècnica permet realitzar la biòpsia sense utilitzar la via rectal, la qual cosa redueix de forma dràstica el risc d'infecció, que en aquests casos se situa entre el 3 i el 9%. "La infecció o la sèpsia, si bé és poc freqüent, pot ser greu, i la causa més freqüent és el fet de passar l'agulla de biòpsia a través del recte per prendre les mostres a la pròstata", mentre el nou sistema utilitza una agulla que les pren a través del perineu, evitant així el recte, explica el Dr. Lluís Fumadó, metge adjunt del Servei d'Urologia, un dels impulsors de l'aplicació d'aquest abordatge a l'Hospital, de forma conjunta amb el Dr. José María Abascal, del mateix servei.

 

Avançar cap a l'anestèsia local

Aquest nou dispositiu permetrà fer biòpsies de pròstata per via transperineal, evitant així l'anestèsia total dels pacients que s'utilitzava fins ara i el risc d'infecció de la biòpsia transrectal. La intenció del Servei d'Urologia és aplicar el nou sistema a la meitat dels casos en un termini de tres mesos.

Biòpsia_pròstata

Detalle del nuevo dispositivo

La biòpsia de pròstata consisteix a prendre mostres de la pròstata de forma guiada amb un ecògraf. S'utilitza com a prova diagnòstica en el càncer de pròstata. A l'Hospital del Mar es fan cada any unes 200 proves d'aquest tipus.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat