Unitat d'Expertesa Clínica de Síndromes de Sensibilització CentralFibromiàlgia, Síndrome de Fatiga Crònica i Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple

Quina és la causa i com es diagnostica la fibromiàlgia?

Quina és la causa?

Les causes de la fibromiàlgia (FM) són desconegudes. Probablement, hi ha molts factors implicats. Alguns dels/de les pacients expliquen que l'han desenvolupat després d'un estrès físic o emocional. Alguns/es ho relacionen amb un traumatisme o una malaltia. En la majoria dels casos sembla aparèixer sense causa aparent. La hipòtesi més probable és que la FM està causada per un trastorn en la forma en què el cos processa el dolor, més concretament en un augment en la sensibilitat a estímuls que en persones normals no són dolorosos. La investigació sobre les seves causes és molt intensa, inclouen investigacions sobre com el Sistema nerviós central (cervell i medul·la la espinal) processa el dolor. Diversos estudis indiquen que les persones que tenen un membre de la família afecte de FM tenen major propensió a desenvolupar-la. Les raons exactes per explicar aquest fet, no es coneixen. Podria ser l'herència o l'ambient compartit. S'estan estudiant activament els factors genètics que poden estar implicats en el seu origen.

Alguns científics teoritzen que almenys en part, estarien implicats els gens que regulen/modulen el dolor. D'acord amb aquesta teoria, els/les pacients tindrien un gen o gens que els provocarien una resposta anòmala (més intensa) enfront de diferents estímuls que per a altres persones no són dolorosos. S'han identificat diversos gens que sembla que modularien la resposta als estímuls dolorosos.

Com es diagnostica?

La realitat és que els/les pacients amb FM abans de ser diagnosticats/des acostumen a haver visitat a molts metges/esses. Probablement pel fet que el dolor i el cansament es solapen amb molts altres signes i símptomes, aparentment no relacionats. Per aquest motiu l'equip mèdic ha de descartar altres potencials causes d'aquests símptomes abans de diagnosticar FM. Al que s'afegeix, que en l'actualitat no hi ha  una prova diagnòstica de FM. A causa d'aquestes raons alguns metges/esses desafortunadament, conclouen que el dolor dels/de les pacients no és real.

En la majoria de casos, el personal mèdic entrenat en el diagnòstic de FM pot diagnosticar-la amb relativa facilitat: una història de dolor generalitzat de més de 3 mesos de durada, acompanyat de sensibilitat al dolor difusa. Excloent altres malalties que puguin causar dolor i/o cansament generalitzat, n'hi hauria prou per fer el diagnòstic. Es considera el dolor com generalitzat quan afecta als 4 quadrants del cos. L'Acadèmia Americana de Reumatologia (ACR) ha establert 18 punts de l'organisme com a punts especialment dolorosos a la pressió. Per complir estrictament els criteris de classificació de l'ACR es requereix la presència d'11 o més punts dolorosos. Però sovint, i en alguns pacients, no tots els punts són dolorosos; Sobretot en els homes, el que no invalidaria el diagnòstic. (Per a més informació consultar el butlletí informatiu ¿Qué es la fibromialgia?).

Cercador


Amb el patrocini de:

Ferrer Gelos, expertos en el tratamiento del dolor

Aquesta web ha estat elaborada amb l'assessorament científic del Dr. Josep Blanch i Rubio

Campanyes internes

  • Pla d'igualtat del PSMar
  • Hospitals sense fum
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Nota Legal | Política de Cookies | Accessibilitat