Unitat d'Expertesa Clínica de Síndromes de Sensibilització CentralFibromiàlgia, Síndrome de Fatiga Crònica i Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple

Què és la síndrome de fatiga crònica i quins són els símptomes?

La síndrome de fatiga crònica (SFC) és una condició clínica que causa fatiga debilitant, inexplicada i persistent. Viure amb la SFC pot ser frustrant ja que molta gent inclosos els professionals de la salut, tenen una comprensió escassa de perquè i com es produeix. Al que s'afegeix que els tractaments sovint són ineficaços. Encara que no escurça la vida, pot tenir un important impacte en la qualitat de vida del/de la que la pateix.

Símptomes

La fatiga persistent és el símptoma principal de la SFC. Típicament la fatiga es desenvolupa de forma sobtada, sovint després d'un procés infecciós com una infecció respiratòria o una mononucleosi. Després que la malaltia inicial millora, li queda una fatiga insuportable i una sèrie de símptomes addicionals. L'activitat física fa que els símptomes empitjorin. Es comú que les persones que desenvolupen SFC hagin realitzat prèviament una activitat productiva molt intensa. No tenen una història prèvia de preocupar-se excessivament per les malalties. Tampoc presentaven moltes queixes sobre la seva salut com lumbàlgies, mals de cap crònics, etc.

A més de cansament pot presentar un o més dels següents símptomes:

  • Mal de coll.
  • Problemes de memòria o de la capacitat de concentració.
  • Dificultat per dormir.
  • Nòduls limfàtics sensibles (ganglis).
  • Dolors musculars.
  • Febre inferior a 37,5º.

L'amplitud dels símptomes, la seva naturalesa crònica, la manca d'una causa identificable pot fer difícil el suportar-la. La gent que l'envolta pot sospitar que està simulant i dubtar de si en realitat té una malaltia. En conseqüència els sentiments d'ira, frustració i depressió són freqüents entre els pacients de SFC.

Sovint els/les pacients amb SFC tenen dolor crònic. Un percentatge important d'aquests compleixen els criteris de diagnòstic de Fibromiàlgia. Hi ha alguns investigadors que opinen que la SFC i la Fibromiàlgia són dos pols de la mateixa condició clínica, al coexistir amb molta freqüència símptomes comuns a les dues entitats clíniques.

Els símptomes de SFC poden també presentar-se en altres malalties, pel que és fonamental buscar consell amb un professional de la salut perquè descarti altres malalties que puguin semblar la SFC. De tota manera, la SFC pot ocórrer al mateix temps que altres malalties.

Per a més informació consultar el butlletí informatiu ¿Qué es el síndrome de fatiga crónica?

Cercador


Amb el patrocini de:

Ferrer Gelos, expertos en el tratamiento del dolor

Aquesta web ha estat elaborada amb l'assessorament científic del Dr. Josep Blanch i Rubio

Campanyes internes

  • Pla d'igualtat del PSMar
  • Hospitals sense fum
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Nota Legal | Política de Cookies | Accessibilitat