Ciclosporina

Què és?

La ciclosporina és un fàrmac immunosupressor del grup dels inhibidors de la calcineurina, d’acció ràpida i eficaç. Es un fàrmac clàssicament utilitzat per a evitar el rebuig a individus sotmesos a trasplantaments d’òrgans.

Quan s'utilitza?

La ciclosporina s’utilitza principalment  en el tractament de la psoriasi moderada-greu, especialment en la fase de brot. També és útil per a tractar la dermatitis atòpica greu de l’adult,  el pioderma gangrenós, la urticària crònica i el liquen pla, entre d’altres.

Com s'administra?

La ciclosporina s’administra en càpsules, que s’han d’empassar senceres. La dosi diària a utilitzar depèn del pes de cada pacient, i s’administra en dues dosis (matí i nit).

Es recomana pautar la ciclosporina en cicles curts, interrompent-la un cop s’ha obtingut la milloria del quadre clínic. Donat que pot provocar rebots importants de la malaltia en deixar el tractament,  la interrupció ha de ser progressiva, disminuint-se la dosi lentament.

Efectes secundaris

La ciclosporina és un fàrmac amb potencial risc d’afectació renal, que pot causar hipertensió i augment dels lípids (greixos) a la sang. Per tot això, es  requereixen controls de la pressió arterial i anàlisis de sang freqüents. Altres possible efectes secundaris són la hiperplàsia gingival, tremolor, mal de cap, parestèsies, trastorns gastrointestinals, hipertricosi i cansament.

No s’aconsella el seu ús en l’embaràs ni en la lactància.

Precaucions

La ciclosporina està contraindicada en pacients amb insuficiència renal i amb hipertensió arterial no controlada.

Alguns medicaments poden interaccionar amb la ciclosporina, augmentant-ne els nivells (alguns antibiòtics, antifúngics, contraceptius orals), disminuint-los (anticonvulsionants), o bé potenciant-ne la nefrotoxicitat (alguns antibiòtics, antiinflamatoris). Per aquesta raó haurà de consultar al seu dermatòleg la introducció d’un nou medicament.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat