Intervenció de paratiroides

Què són les glàndules paratiroides i quina funció tenen?

Les glàndules paratiroides són quatre petits cúmuls de teixit endocrí de la mida d'una llentia que se situen en el coll, adossades al tiroide, una altra important glàndula endocrina la funció de la qual és totalment independent de la de les paratiroides. Aquestes tenen com a funció mantenir constant la concentració de calci en la sang (8,6-10,2 mg / dl).

Com són les paratiroides?

Les paratiroides són unes de les glàndules més petites del nostre organisme. Són quatre, dos a cada costat del coll, i cadascuna d'elles no pesa més de 50 mil·ligrams. La seva anatomia és una cosa variable motiu pel qual el cirurgià ha de tenir experiència per saber buscar i localitzar-les en el lloc precís.

El hiperparatiroïdisme primari (HPTP)

La causa més freqüent per la qual un pacient hagi d'operar-se de les glàndules paratiroides és el HPTP, una malaltia en la qual una o més de les paratiroides augmenten de mida (adenoma) i produeixen un augment del calci en la sang (hipercalcèmia). És una malaltia que pot aparèixer a qualsevol edat però que és més freqüent en dones entre els 45 i els 65 anys. Les conseqüències més greus de la hipercalcèmia són els càlculs de ronyó, l'osteoporosi, els trastorns digestius i la fatiga i cansament generals.

En què consisteix una operació de paratiroides?

Abans de l'operació se li faran algunes proves per determinar el grau d'afectació del ronyó i dels ossos, i altres dirigides a localitzar en quina de les glàndules s'assenta el adenoma que ha extirpar. Si les proves de localització donen un bon resultat (60-70% dels casos) el cirurgià li extirparà només aquesta glàndula. Si per contra, no es troba l'adenoma en les radiografies preoperatòries, el cirurgià buscarà les quatre glàndules fins a trobar quina és la que ha extirpar. En el 90% dels casos, és una sola glàndula la qual ha d'operar. En casos familiars o en aquells que hi hagi més d'una glàndula afectada se solen extirpar tres glàndules i part de la quarta si està augmentada de grandària.

Com s'operen les paratiroides?

Si és una sola glàndula la que ha d'extirpar, el cirurgià realitzarà una incisió a la part anterior i lateral del coll de 2-3 cm. sobre ella i l'extirparà sense pràcticament tocar cap altra estructura anatòmica. Aquesta operació s'anomena paratiroidectomia selectiva i es pot fer en 6 o 7 de cada 10 pacients amb HPTP. Si s'han de buscar les quatre glàndules o extirpar tres i mitja la incisió serà central i una mica més gran per poder operar en ambdós costats del coll.

Quant de temps hauré d'estar ingressat/da?

Les operacions de paratiroides es poden realitzar de forma ambulatòria (operació al matí i alta a mitja tarda) o amb un ingrés curt d'un a tres dies en funció de la gravetat de la malaltia.

És una intervenció dolorosa?

La paratiroidectomia és poc dolorosa i la major part de pacients necessiten tan sols d'una a tres dosis d'analgèsic després de l'operació.

¿Engreixaré després de l'operació?

És el tiroide i no les paratiroides, la glàndula que afecta el metabolisme. No obstant això, si vostè pateix d'un HPTP greu és possible que es trobi molt millor després de la intervenció i que guanyi de 3 a 5 kg. per augment de gana.

Hauré de medicar-me?

Després de l'operació el calci en sang se li normalitzarà i, fins i tot, pot ser inferior al normal pel que és possible que el seu cirurgià li recomani que prengui pastilles de calci durant un període més o menys llarg de temps.

Quines molèsties puc tenir després de la intervenció?

Després d'una paratiroidectomia podeu notar certes molèsties transitòries a la gola relacionades amb el tub de plàstic inserit a la tràquea per administrar l'anestèsia: picor, dolor en empassar o veu una mica ronca. A causa de la posició del cap en el quiròfan-estesa cap enrere-pot sentir molèsties semblants a una torticolis. Aquests símptomes són de curta durada i pràcticament mai necessiten tractament.

Complicacions de l'operació: afonia i disminució del calci en la sang.

Atès que els nervis que mouen les cordes vocals es troben molt a prop de les paratiroides, per a preservar-los cal separar-los de les glàndules que han extirpar. En un 5% dels casos això pot produir una afonia transitòria que desapareix entre les dues i les deu setmanes. Més rarament, en un 1-2% dels casos, generalment en operacions complicades en pacients prèviament operats, aquesta afonia és definitiva perquè el nervi recurrent d'un dels dos costats ha quedat lesionat. La disminució del calci que es produeix després de l'extirpació de les paratiroides sol ser moderada però en ocasions pot ocasionar símptomes com ara formiguejos en els llavis i en les puntes dels dits de mans i peus, o rampes musculars. Si això li passés ha de contactar de seguida amb el nostre Servei d'Urgències perquè li administrin calci.

Quant de temps trigaré a fer una vida normal?

Després de l'alta hospitalària ha d'anar gradualment tornant a les seves activitats normals i no ha de tenir por a fer-ho ràpidament. En especial no limiti els moviments del coll per por que la ferida s'obri o no quedi bé. La sutura de la pell és forta i la immobilitat pot comportar dolor i rigidesa de nuca.

Com em quedarà la cicatriu?

Les petites incisions laterals emprades en les paratiroidectomia selectives mínimament invasives, es tanquen amb tècniques de cirurgia plàstica i pràcticament no es veuen al cap d'uns 6 mesos després de l'operació. Les cicatrius centrals d'uns 4-5 cm. resulten una mica més visibles però igualment passen pràcticament desapercebudes a l'any de la intervenció. Durant les primeres setmanes del postoperatori es poden apreciar certa inflor i envermelliment que aniran desapareixent progressivament. En la nostra experiència la infecció de ferida després d'una per paratiroidectomia és excepcional (0,5%). El resultat estètic final no es pot jutjar fins passats, com a mínim, sis mesos. Si s'opera a l'estiu, cal protegir-se la ferida de l'exposició directa al sol utilitzant un filtre solar màxim durant els primers mesos.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat