Preguntes més freqüents

Tinc 50 - 69 anys, visc en un territori on el Programa NO està implantat. Què puc fer?

 • El Programa encara no arriba a tot el territori, s’està implantant de manera gradual. Si teniu alguna molèstia, o esteu preocupats pel càncer de còlon i recte, heu de parlar amb el vostre metge o metgessa. Si té molèsties/símptomes digestius, vegeu la pregunta sobre el tema

Tinc 50 - 69 anys, visc en un territori on el Programa està implantat, i no he rebut cap invitació del programa. Com puc participar?

 • El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte invita a totes les persones de 50-69 anys. Les invitacions no s’envien a tota la població de cop, si no que es fa seguint un ordre de centres d’atenció primària, que es repeteix cada 2 anys, per això pot ser que no rebeu la invitació just quan feu els 50 anys, però sempre l’heu de rebre abans de fer 52 anys.
  Si teniu les dades actualitzades al padró del vostre municipi i al centre d’atenció primària, quan el programa arriba a la vostra àrea rebreu la carat automàticament. Hauríeu de rebre la primera invitació abans del 52 anys. Si no és així, o teniu algun dubte, poden consultar a l’Oficina del Programa que us correspon.
  Si té molèsties/símptomes digestius, vegeu la pregunta sobre el tema.

Tinc molèsties (sang a les deposicions, diarrea, estrenyiment, dolor abdominal...), com puc participar en el programa de detecció precoç?

 • Si teniu alguna molèstia del budell, i encara no heu consultat al metge o metgessa us recomanem que visiteu el vostre metge. Ell decidirà després de visitar-vos si us heu de fer alguna prova i quina és la més adequada en el vostre cas o si heu de fer algun tractament. El Programa de detecció Precoç només és adequat per a persones que no tenen símptomes.

El meu pare va tenir un càncer de còlon o recte als 60 anys (o més). Puc participar en el Programa abans del 50 anys?

 • El càncer de còlon i recte és un càncer freqüent a partir del 60 anys. Si només teniu aquest antecedent familiar, no vol dir que tingueu un risc molt més alt de tenir aquest càncer. De totes maneres, si esteu preocupat pel risc de tenir un càncer, o teniu antecedents d’aquest càncer en 2 o més familiars de primer grau (pares, germans o fills) o algun familiar de primer grau (pares, germans o fills) l’ha tingut abans del 50 anys, consulteu al vostre metge.

Vaig tenir un càncer colorectal ... Tinc una malaltia inflamatòria intestinal (Crohn, colitis ulcerosa) ... puc participar en el programa?

 • Les persones que pateixen o han patit aquestes malalties han de fer un seguiment específic adaptat a la seva malaltia que, no es pot donar al Programa de Detecció Precoç. Si teniu dubtes, consulteu al vostre metge que us porta.

Em van detectar pòlips/adenomes al budell gruixut/còlon... puc participar en el programa?

 • Si en algun moment us han trobat pòlips al budell, heu de seguir la recomanació de control que el metge us hagi indicat. Segons el nombre i tipus de pòlip us poden haver recomanat no fer res d’especial o fer-vos colonoscòpies periòdiques. És important que segui la recomanació del vostre metge o que el consulteu si teniu dubtes.

Compromís social

 • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat