Unitat d'Ansietat

Recerca

La Unitat d’Ansietat de l’Hospital del Mar realitza una aposta decidida per la integració de la recerca clínica en el seu àmbit de desenvolupament. El seus membres, integrats en la Unitat de Recerca en Neuropsicofarmacologia (Programa de Recerca en Angoixa, Trastorns afectius i Esquizofrènia) del Parc de Salut Mar, participen en diversos estudis d’àmbit nacional i internacional en relació als Trastorns d’Ansietat.

El grup de recerca en angoixa, trastorns afectius i esquizofrènia està format per diferents investigadors que desenvolupen les seves tasques en el sí de l’assistència psiquiàtrica en l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD), tant a nivell hospitalari com d’atenció primària.

Aquest grup de recerca ha establert les bases sobre les quals actualment està desplegant l’abast científic de les primeres troballes, ara fa 20 anys. Concretament, aquest grup va descriure l’associació de l’angoixa amb una major flexibilitat de les fibres col.làgenes, una característica principal del que actualment es coneix com síndrome d’hiperlaxitud articular (SHA). Aquesta associació clínica es va concretar posteriorment en la troballa d’una unió genètica entre ambdós fenòmens que va provocar un gran ressò internacional i en la promoció dels mètodes d’entrenament clínic pel diagnòstic de la síndrome d’hiperlaxitud articular mitjançant un CD-rom avalat tant per la Societat Espanyola de Reumatologia com per la Societat Espanyola de Psiquiatria i finançat pel Fons d’investigació Sanitària.

Actualment, l’estudi d’aquesta relació entre la SHA i l’angoixa s’està estenent a altres tipus de poblacions i camps de la psicopatologia, com per exemple l’esquizofrènia i els trastorns afectius. Per aproximar aquestes troballes en benefici dels malalts, existeix la Unitat d’Ansietat.

A més, l’estudi de la síndrome d’hiperlaxitud articular ha obert nous fronts de recerca amb l’estudi d’altres signes corporals amb valor psicopatològic, com la biotipologia o les anomalies físiques menors. Finalment, en el camp de l’angoixa, però també en el camp dels trastorns afectius, aquest grup de recerca està estudiant l’estacionalitat, les possibles influències del clima i també de determinats aliments en la incidència i evolució d’aquests trastorns.

Cercador


Campanyes internes

  • Pla d'igualtat del PSMar
  • Hospitals sense fum
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Nota Legal | Política de Cookies | Accessibilitat