Agenda

1 de desembre de 2011 - Actes

Una de cada quatre persones infectades pel VIH desconeix que és portadora del virus

Amb motiu del Dia Mundial de la Sida 2011

L'1 de desembre és el Dia mundial de la Sida 2011, i enguany és més especial perquè s'han complert trenta anys des que es va diagnosticar el primer cas de Sida a Catalunya. Durant aquest temps s'han fet grans avenços en el coneixement i el tractament de la infecció, però tenim reptes pendent en relació amb la prevenció, el diagnòstic precoç, la vacuna, la cronicitat, la discriminació i l'abordatge social.

El 70% de les noves infeccions per VIH a Catalunya tenen entre 25 i 44 anys.

En el darrer any s’han reduït en un 23% els casos de desenvolupament de la sida gràcies als avenços mèdics.

Després de trenta anys del primer diagnòstic per VIH i d’haver fet importants avenços en el coneixement de la malaltia i en tractaments mèdics, es continuen detectant nous casos de persones infectades pel virus, amb especial incidència entre la població masculina de mitjana edat –el 80% dels nous casos es detecten en homes i el 67,9% en persones d’entre 25 i 44 anys. Només a Catalunya, durant l’any 2010, s’han notificat 684 nous casos al Sistema de declaració voluntària. Cal tenir en compte que a causa del retard en el diagnòstic existent hi ha moltes persones infectades que desconeixen que són portadores del virus; de fet, el 48% dels nous diagnòstics, d’acord amb el criteris de tractament actuals, s’hauria diagnosticat tard. La proporció de casos amb diagnòstic tardà és més gran entre els homes, entre heterosexuals i entre els majors de 44 anys.

Pel que fa al desenvolupament de la malaltia de la sida entre les persones infectades, en el darrer any han disminuït en un 23,4% els casos i es reflecteix l’efecte de les noves teràpies en una malaltia que ara fa trenta anys tenia una esperança de vida curta i que actualment és una malaltia crònica. Aquesta evolució mèdica favorable sembla ser un dels factors que han contribuït a fer disminuir les pràctiques de prevenció observades en alguns col·lectius.

La conscienciació i la prevenció, els principals reptes d’actuació

D’acord amb les dades recollides, els principals reptes que cal abordar són la prevenció de la infecció –amb la promoció de l’ús del preservatiu i la conscienciació de les pràctiques de risc per intentar evitar nous casos– i el diagnòstic precoç de la infecció, que millora la qualitat de vida de les persones infectades a la vegada que augmenta els resultats de supervivència i ajuda a prendre les mesures necessàries per evitar noves infeccions. D’altra banda, la cronicitat de la malaltia també ha comportat que les necessitats d’atenció a les persones infectades hagin canviat en els darrers anys i que actualment hi hagi un nou front d’actuació en l’àmbit sanitari, ja que als trastorns habituals de la infecció per VIH ara se n’hi sumen de nous a causa de l’envelliment de les persones afectades.

Trenta anys d’avenços, trenta anys de reptes

Amb motiu del Dia Mundial de la Sida, i en el marc de l'acte de commemoració que se celebra cada any al Palau de la Generalitat, es projectarà l'audiovisual 30 anys canviant la història de la sida. Es tracta d’un audiovisual que fa un repàs als fets més destacats d'aquestes tres dècades de malaltia al nostre país, que han canviat la història de l’impacte de l’epidèmia a casa nostra i que es podrà veure al recinte de l’Escola Industrial (sala noble de l’edifici del Rellotge, c/ Compte d’Urgell, 187, Barcelona) cada dia de 10.30 a 19.30 hores fins al proper 9 de desembre. Aquest audiovisual vol fer un reconeixement a totes aquelles persones que en algun moment durant aquests trenta anys han contribuït a donar un tomb a l’epidèmia i a evitar que avui dia la infecció pel VIH/sida s’hagi convertit en una malaltia crònica, però tampoc no deixa de banda els reptes que encara ens queden per assolir.

Amb l’objectiu de conscienciar la població s’inauguren, també a l'edifici del Rellotge de l’Escola Industrial, dues exposicions “En el nom del sexe” i “Expressa’t, el canvi comença amb tu”, que conviden, a través del videoart com a espai de confluència, a fer una reflexió sobre la construcció de la identitat, l’estigmatització i la discriminació de les persones amb VIH.

La jornada del trentè aniversari del primer diagnòstic de sida anirà precedida amb el tradicional desplegament del tapís en memòria de les víctimes que, any rere any, confeccionen les entitats, familiars i amics de les persones que ens han deixat a causa de la malaltia, i clourà amb la il·luminació en vermell de més de vint edificis emblemàtics de Barcelona, entre els quals es troben les façanes de l’Ajuntament de Barcelona i del Palau de la Generalitat.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat