Notícies

15 de novembre - Informació general

II Jornada del Comitè d’Ètica Assistencial del PSMAR

II Jornada del Comitè d’Ètica Assistencial del PSMAR

El centre ha organitzat la segona edició d'aquesta jornada, centrada a analitzar la relació entre els drets dels pacients i els mitjans de comunicació. L'acte ha comptat amb una taula de debat amb periodistes, experts en bioètica i professionals sanitaris i l'ha tancat una conferència magistral a càrrec del periodista científic Vladimir de Semir.

El Comitè d'Ètica Assistencial del Parc de Salut Mar (PSMAR) ha organitzat el dia 14 de novembre la jornada Drets dels pacients i mitjans de comunicació, entre la divulgació i la controvèrsia, que ha analitzat la relació ètica i professional que s'estableix entre els pacients, usuaris de la sanitat, i els representants del periodisme al nostre país. La intenció de la convocatòria ha estat obrir el debat i la reflexió sobre com els mitjans de comunicació tracten i difonen les informacions relacionades amb la salut, i, a la vegada, el paper que tenen a l'hora d'educar i sensibilitzar la ciutadania en aquest camp.

 

Buscar la col·laboració dels mitjans

A la inauguració de la jornada, la gerent de l'Hospital del Mar, la Dra. Olga Pané, ha reconegut que "probablement, periodistes i professionals de la salut tenim més punts en comú que no pas ens pensem, tots dos tenim codis ètics molt exigents". En el mateix sentit, la coordinadora de Participació Social del Departament de Salut, Yolanda Lejardi, ha destacat la importància de treballar amb els mitjans de comunicació per acostar la informació als pacients. "La informació és poder", ha dit, "un pacient ben informat és un pacient capacitat per prendre decisions". Ha explicat que aquesta política és un dels elements centrals del model en el qual treballa el departament des de fa anys.

 

Qui marca l'agenda dels mitjans de comunicació?

L'acte central de la jornada ha estat la taula de debat, a la qual han participat el Dr. Rafael Aguiló, coordinador del Servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital del Mar, el Dr. Alfonso Aguirre, metge adjunt del Servei d'Urgències del centre, Ana Macpherson, periodista de La Vanguardia, Pablo Hernando, psicòleg, membre del Comitè de Bioètica de Catalunya i del Comitè d'Ètica Assistencial de la Corporació Sanitària Parc Taulí, i el Dr. Rafael de la Torre, director del programa de recerca en Neuropsicofarmacologia de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM). L'encarregat de moderar la taula ha estat Francesc José María, advocat i membre del Comitè d'Ètica Assistencial del PSMAR.

La visió dels professionals del periodisme ha estat representada per Ana Macpherson, especialista en salut de La Vanguardia. Ha destacat el canvi en el paradigma de la informació en aquest camp, amb un interès creixent, però, a la vegada, ha volgut trencar mites sobre possibles influències externes sobre els periodistes. "Moltes vegades, qui marca l'agenda no és el periodista, sinó la revista científica o la institució que emet la notícia i els seus propis interessos", ja que pocs mitjans de comunicació tenen prou mitjans per contrastar les fonts. "Tenim un problema de cultura, estem forçant als periodistes joves a la immediatesa", a la recerca del posicionament a les xarxes socials. I ha defensat que els mitjans de comunicació han de ser punt de trobada i debat entre científics i ciutadania.

El Dr. Rafael Aguiló ha apuntat que "periodistes independents, n'hi ha pocs" i ha defensat que la ciutadania ha de fer valdre els seus drets, però també els seus deures. "L'exercici de la llibertat està lligat als deures, no als drets", ha assegurat. En el cas del Dr. Alfonso Aguirre, ha reclamat que el debat sobre la sanitat no quedi només als cercles científics, "ha d'estar a la societat, sobretot quan es tracta d'ètica". En aquest sentit, "estem en un país amb poca cultura sanitària, i els mitjans de comunicació tenen un paper important, traduint la informació científica per al ciutadà".

L'expert en bioètica Pablo Hernando ha recordat que "la salut és un bé de consum, i si és un bé de consum, és una oportunitat de negoci i ha d'aparèixer als diaris". I ha reconegut que, tot i la desconfiança dels responsables sanitaris cap als periodistes, no deixen de voler-hi estar en contacte. El Dr. Rafael de la Torre, des del seu vessant com a investigador, ha volgut diferenciar entre les notícies científiques i les que analitzen les polítiques sanitàries. Malgrat això, ha reconegut que "les notícies que apareixen als mitjans ho fan de forma directament proporcional als recursos que s'hi dediquen".

 

Informar implica educar

El periodista científic Vladimir de Semir, exdirector de La Vanguardia i president del Consell Assessor i Social del Centre d'Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra, ha estat l'encarregat de tancar l'acte amb la conferència magistral Informar implica educar: Som els periodistes conscients d'aquesta responsabilitat ètica en el convuls món comunicatiu d'avui?. De Semir ha analitzat el panorama actual, en el qual vivim el risc del "periodisme convertit en info-entreteniment, que busca impactes, emocions". "Siguem sincers" ha dit, "el sistema mediàtic està malalt, i la realitat és que no és un fenomen del nostre país, l'espectacularització de les notícies és una pandèmia".

Tot plegat afecta la credibilitat de les notícies basades en el coneixement científic. Un context amb un excés d'impactes que dificulta la comprensió i que obre la porta al fenomen de la postveritat. Per això, de Semir ha assegurat que "és útil identificar mètodes per superar tots els obstacles" per comunicar de forma correcta, reconèixer i identificar els valors de la comunicació científica i mèdica i promoure el debat, formar als científics professionals en comunicació, promoure la seva interacció amb els periodistes i millorar el coneixement del públic.

Ha acabat assegurant que cal "incrementar la capacitat crítica dels ciutadans, la capacitat d'elecció i el coneixement suficient per prendre decisions, incrementant el nivell educatiu de la població". I en això, el periodisme hi ha de tenir un paper bàsic, ja que "els periodistes informen i eduquen".

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat