Notícies

30 d'abril de 2024 - Informació general

L’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar lidera un estudi per determinar recomanacions de dieta per prevenir el deteriorament cognitiu als Estats Units i Europa

L’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar lidera un estudi per determinar recomanacions de dieta per prevenir el deteriorament cognitiu als Estats Units i Europa

Investigadors del Programa de Recerca en Neurociències, juntament amb la Universitat de Minnesota, als Estats Units, portaran a terme la primera metaanàlisi amb dades individuals sobre aquesta qüestió. Hi analitzaran dades de més de 30.000 persones dels Estats Units i de quatre països europeus. L'objectiu és obtenir unes recomanacions perquè els governs puguin establir guies dietètiques per prevenir l'aparició de malalties com l'Alzheimer.

Hi ha algun tipus de dieta que realment serveixi per prevenir el deteriorament cognitiu? Malgrat totes les publicacions sobre aquesta qüestió, l'evidència científica no és contundent. Per aquest motiu, l'Institute for the Advancement of Foord and Nutrition Sciences (IAFNS), dels Estats Units, un organisme que actua com a assessor del govern nord-americà, ha encarregat a l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar i al Epidemiology and Community Health Division de la University of Minnesota School of Public Health, la primera metaanàlisi amb dades individuals sobre la qüestió. És a dir, un estudi que, partint de l'anàlisi longitudinal d'estudis de cohorts de població dels Estats Units i de països europeus, ha de permetre harmonitzar la informació i extreure unes conclusions comunes sobre la relació entre dieta i prevenció de malalties que afecten la cognició, com és el cas de l'Alzheimer, amb resultats de més qualitat que els obtinguts fins ara.

Rafael_de_la_Torre_Natalia_Soldevila_Domenech_Amaia_Amaya_Garcia

Rafael de la Torre, Natàlia Soldevila-Domènech i Amaia Ayala-García

L'equip responsable de l'estudi acaba de publicar a Frontiers in Nutrition un primer article on s'explica la metodologia que s'aplicarà en el treball. L'estudi vol aprofitar les dades existents per identificar patrons de dieta, com és el cas de la dieta Mediterrània,  i veure com s'associen amb cognició i demència. Per portar-ho a terme, treballaran per harmonitzar les dades dels diferents estudis longitudinals existents a banda i banda de l'oceà Atlàntic. S'analitzaran dades de més de 30.000 persones dels Estats Units i de cohorts procedents del Regne Unit, Finlàndia, Espanya i Itàlia, amb un seguiment d'entre dos i disset anys, avaluant-hi diferents patrons de dieta recomanats. L'estudi servirà de guia per a combinar dades a escala individual d'estudis de recerca sobre la relació entre patrons de dieta i cognició.

 

D'aquesta manera, es busca identificar factors dietètics que contribueixen a la salut cognitiva i, en última instància, guiar els hàbits alimentaris de la població de la Unió Europea i dels Estats Units en conjunt. També servirà de guia per a futures iniciatives de recerca en l'àmbit de l'harmonització retrospectiva de dades.

 

Segons expliquen Amaia Ayala-Garcia i Natàlia Soldevila-Domènech, investigadores de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar que lideren el treball, "servirà de guia per combinar dades a l'àmbit individual d'estudis de recerca sobre la relació entre patrons de dieta i cognició. L'enfocament té com a objectiu aprofitar les dades existents per identificar els factors associats, tant a la cognició com a la demència". "L'harmonització de dades engloba nombroses dificultats sorgides de les diferències en els dissenys dels estudis, incloses les eines d'avaluació, la durada del seguiment i els enfocaments analítics", a les quals cal afegir el repte cultural afegit en el cas d'estudis internacionals. Per aquest motiu, "estem afegint una sèrie de patrons de dieta que són representatius d'aquestes poblacions per produir resultats generalitzables, que poden influir en les polítiques dietètiques de cada país", segons Rafael de la Torre, coordinador del Grup de recerca en Farmacologia Integrada i Neurociència de Sistemes de l'institut.

 

Els resultats han de servir per desenvolupar recomanacions per a prendre decisions sobre polítiques de promoció d'hàbits dietètics. En el cas dels Estats Units, cada cinc anys es revisen les evidències que donen suport a les directrius dietètiques per a la població, i afecten tant els programes federals de nutrició, com el de menjar escolar i els paquets d'aliments per al Programa Especial de Nutrició Suplementària per a dones, infants i nens (WIC).

 

Article de referència

Ayala-Garcia A, Soldevila-Domenech N, Yi SY, de la Torre R, Steffen LM; IAFNS Retrospective Harmonization Expert Working Group. Diet patterns associated with cognitive decline: methods to harmonize data from European and US cohort studies. Front Nutr. 2024 Mar 21;11:1379531. doi: 10.3389/fnut.2024.1379531. PMID: 38577153; PMCID: PMC10992460.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat