Notícies

26 de gener de 2007 - Notes de Premsa

Els nens que viuen a prop de xarxes viàries concorregudes, desenvolupen més problemes respiratoris

Els nens que viuen a prop de xarxes viàries concorregudes, desenvolupen més problemes respiratoris

Resultats de l'estudi més ampli desenvolupat a nivell mundial

La revista mèdica Lancet acaba de publicar, en l'edició en línia, l'article "Effect of exposure to traffic on lung development from 10 to 18 years of age: a cohort study". L'estudi posa de manifest que viure a prop d'una concorreguda xarxa viària o autopista afecta el desenvolupament dels pulmons dels infants i, amb el decurs del temps, pot arribar a provocar deficiències en la funció pulmonar. La funció pulmonar és un indicador molt important de l'estat de salut de les persones.

Nino Künzli, investigador ICREA de l'IMIM-Hospital del Mar i del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), ha participat en la realització d'aquest estudi, conjuntament amb un equip d'investigadors nord-americans de la Keck School of Medicine de la University of Southern de California (USC), Los Ángeles.

 

S'ha sotmès a estudi una cohort de 3.600 nens i nenes americans que estaven participant en el Children Health Study (CHS), l'estudi més important que actualment s'està duent a terme sobre els efectes a llarg termini de la contaminació ambiental de l'aire en nens. S'ha tingut en observació la població en estudi a partir dels 10 anys d'edat, al llarg de vuit anys. Els resultats han posat de manifest que els infants que han viscut a menys de 500 metres d'una autopista, o d'una important via de circulació, presenten amb el decurs del temps més problemes en la seva funció pulmonar, en comparació amb aquells que han viscut més apartats d'importants xarxes viàries, a una distància igual o superior a 1500 metres. La funció pulmonar es un valor que s'obté de l'espirometria, una prova respiratòria (FEV) que mesura la quantitat d'aire que una persona en una inspiració profunda és capaç d'agafar i, tot seguit, en la subseqüent expiració, la velocitat en què deixar anar l'aire.

 

Aquestes dades són importants a tenir en compte perquè, com han manifestat els mateixos investigadors: "una funció pulmonar disminuïda durant la infantesa comporta a l'edat adulta un risc de malaltia respiratòria i cardíaca". A més, els autors del treball han constatat que la contaminació per trànsit rodat repercuteix també als nens sans, la qual cosa indica que l'exposició a l'agent causant afecta a tots els nens, i no només als nens asmàtics.

 

La funcionalitat pulmonar es va configurant des de l'edat infantil fins a l'adolescència, arribant al seu valor màxim als voltants dels vint anys d'edat. És per aquest motiu que un desenvolupament insuficient del pulmó a la infantesa pot significar una funció deficient per a la resta de la vida.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat