Notícies

16 de març - Informació general

L’Hospital del Mar participa en el projecte pilot WASPSS per potenciar l’optimització de l’ús d’antibiòtics

L’Hospital del Mar participa en el projecte pilot WASPSS per potenciar l’optimització de l’ús d’antibiòtics

És l'únic centre català que participa en l'experiència per avaluar aquest sistema informàtic. La seva implantació ha de facilitar el maneig dels tractaments antibiòtics.

L'Hospital del Mar és l'únic centre català seleccionat per participar en el projecte pilot WASPSS (Wise Antimicrobial Stewardship Program Support System), promogut per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris i la Universitat de Múrcia. Els serveis de Malalties Infeccioses i el de Farmàcia, així com el departament d'Informàtica del centre, col·laboren en la prova, que ha d'avaluar la utilitat d'aquest sistema informàtic per facilitar el maneig dels tractaments antibiòtics dins els Programes d'Optimització de l'Ús d'Antimicrobians (PROA), en els quals l'Hospital és referent.

El Dr. Santiago Grau, cap del Servei de Farmàcia en funcions, ha comentat que "l'Hospital del Mar sempre ha destacat en el desenvolupament d'eines informàtiques per a la gestió clínica de medicaments. Ja l'any 2000 va ser el primer servei de farmàcia hospitalària que va presentar a l'Estat un programa per a l'optimització dels tractaments antibiòtics. Posteriorment, la introducció de l'ordre mèdica informatitzada ha permès millorar la seguretat dels pacients respecte a la medicació que reben i millorar dins del concepte IMASIS l'aplicació pel seguiment i millora del tractament antibiòtic als centres que formen part del PSMAR". Per la seva banda, el Dr. Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses, ha destacat que "l'elecció del nostre centre per participar en el projecte reflecteix el prestigi assolit pel PSMAR en la lluita contra les resistències antimicrobianes i la utilització optimitzada dels antibiòtics".

Projecte_WASPSS

Albert Márquez, el Dr. Juan Pablo Horcajada i el Dr. Santiago Grau

A banda de l'Hospital del Mar, a la prova participen sis centres més de 6 comunitats autònomes (Aragó, Illes Balears, Castella i Lleó, Madrid i País Basc). Ara es treballa per adaptar l'eina informàtica, que funciona amb èxit des de l'any 2015 a l'Hospital Universitari de Getafe (Madrid) als sistemes dels centres.                                                                                                               

Una eina per lluitar contra les resistències als antibiòtics

El projecte WASPSS ha de permetre definir canals àgils de resposta i un sistema d'alertes i filtres que facilitarà dades de més qualitat. Els professionals i les institucions implicades tindran una eina que afavorirà l'optimització dels recursos, un millor seguiment i avaluació dels casos i el suport clínic per ajudar a la presa de decisions i la implantació dels programes PROA.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat