Notícies

19 de desembre de 2006 - Notes de Premsa

Oftalmòlegs espanyols pioners en el tractament conservador d'un greu tumor ocular sense perdre l'ull

Oftalmòlegs espanyols pioners en el tractament conservador d'un greu tumor ocular sense perdre l'ull

Una publicació a la revista Retina

L'Hospital de l'Esperança (IMAS) realitza per primer cop al món una tècnica de cirurgia intraocular en el tractament de l'astrocitoma retinal adquirit. El Servei d'Oftalmologia de l'Hospital de l'Esperança (IMAS), dirigit pel Dr. Miguel Castilla, és el responsable d'aquesta novetat i proposa la resecció del tumor o endoresecció, que és com s'anomena la tècnica, com a alternativa a l'enucleació (amputació) de l'ull.

Aquesta complexa tècnica quirúrgica, realitzada pel responsable de la secció de retina, el Dr. Daniel Vilaplana, amb la col.laboració de la resta de l'equip: el Dr. Vladimir Poposki, el Dr. Santiver i la Sra. Celia Gurdiel, d'aquest mateix Servei d'Oftalmologia, es publica a la prestigiosa revista Americana Retina. La tècnica quirúrgica suposa un gran avenç, doncs evita el desprendiment de la retina que provoca el mateix creixament del tumor i minimitza el sangrat post-quirúrgic gràcies a l'ús de l'oli de silicona.

L'astrocitoma retinal adquirit és un tumor de la retina poc freqüent del que no s'ha descrit metàstasi sistèmica (disseminació del tumor). Malgrat això, localment és molt destructiu. Apareix com una massa nodular blanca grogosa a la retina i durant la seva evolució causa desprendiment d'aquesta i és difícil diferenciar-lo del melanoma coroïdal maligne. Fins ara, aquests pacients perdien l'ull, tal i com s'explica en el darrer estudi sobre aquest tema publicat l'any 2004 a Ophthalmology (revista de l'Acadèmia Americana d'Oftalmologia) i realitzat per Carol L. Shields, una referència mundial en aquest camp d'investigació.

Tot i que l'astrocitoma retinal adquirit és un tumor de baix grau, creix i destrueix l'ull. El tractament dels melanomes malignes del fons d'ull mitjançant l'endorresecció es coneix des de 1986. Si més no, els resultats van ser molt pobres però van obrir una porta en aquest camp. Gràcies a les noves tecnologies i als avenços en el camp de la microcirurgia ocular s'ha pogut arribar a la tècnica actual.

Per tant, la investigació del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital de l'Esperança és d'una gran rellevància en el tractament de l'astrocitoma retinià adquirit, tot i que es basa en un únic cas clínic. Per primer cop, no només s'ha evitat l'amputació d'un ull, sinó que també s'ha millorat la visió d'un 10% a més d'un 60% i, a més a més, el pacient intervingut pot realitzar treballs de lectura.

El vídeo de la intervenció quirúrgica "Acquired retinal astrocytoma managed with endoresection" d'aquest cas ha estat recentment guardonat amb el Premi especial del Jurat "Best Image Quality", al 6th Annual Meeting of the European VitreoRetinal Society. 24th Annual Meeting of the American Society of Retina Specialists. Podeu trobar més informació consultant la web www.imasbcn.org

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat