Notícies

16 de desembre de 2016 - Notes de Premsa

L’Hospital del Mar acreditat com a nou Centre de Referència Europeu per el tractament de l’Epilèpsia

L’Hospital del Mar acreditat com a nou Centre de Referència Europeu per el tractament de l’Epilèpsia

L’Hospital del Mar ha estat acreditat per l’European Reference Networks (ERN), impulsada per la Comissió Europea, i queda reconegut així com a centre d’excel·lència en el tractament d’aquesta malaltia

L'Hospital del Mar ha estat nomenat Centre de Referència Europeu en Epilèpsia per la Comissió Europea.  La European Reference Networks (ERN) ha emès aquesta acreditació dins un projecte d'abast europeu per unir els esforços dels millors especialistes de tot Europa per fer front a condicions mèdiques complexes o poc freqüents que requereixen d'atenció mèdica altament especialitzada i una concentració de coneixements i recursos. En la convocatòria de 2016 s'han rebut les candidatures de 370 hospitals i 1000 unitats altament qualificades de 26 estats europeus. L'Hospital del Mar ha estat nomenat, juntament amb l'Hospital Clínic de Barcelona i l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de Valencia, a nivell de l'estat espanyol.

Des de l'any 2013 l'Hospital del Mar ja era Centre de Referència Nacional (CSUR*) per al tractament de l'epilèpsia refractària  a l'Estat Espanyol i la Unitat d'Epilèpsia va ser convidada l'any passat a formar part de la Xarxa Paneuropea de Centres de Cirurgia d'Epilèpsia E-pilepsy. D'aquesta organització formen part només 5 centres espanyols. A aquests dos reconeixements de la Unitat, s'hi afegeix ara el de la Comissió Europea. 

La plurisdisciplinarietat en l'atenció al malalt d'epilèpsia ha estat fonamental per rebre aquesta acreditació. La implicació de serveis com Neurologia, Neurocirurgia, Pediatria, Psiquiatria, Infermeria, Radiologia, Anestesiologia, Medicina Intensiva, Anatomia Patològica, Genètica, etc. ha estat un factor clau per assolir aquest nomenament. "Aquesta acreditació directa de la Comissió Europea reconeix a tot el centre hospitalari com a centre d'excel·lència perquè es consideren que tots els serveis estan implicats en l'atenció a l'epilèpsia", comenta el Dr. Rodrigo Rocamora, coordinador d'aquesta unitat.

L'Hospital del Mar, com els altres dos centres seleccionats, per formar part d'aquesta xarxa europea han demostrat que compleixen les condicions per garantir que els serveis i l'assistència sanitària corresponen als criteris de qualitat més elevats i a les millors dades clíniques disponibles, i alhora aquesta acreditació s'inclou dins un projecte d'abast europeu per unir els esforços dels millors especialistes de tot Europa per fer front a condicions mèdiques complexes o poc freqüents que requereixen d'atenció mèdica altament especialitzada i una concentració de coneixements i recursos, "a través dels centres de la xarxa d'epilèpsia, els pacients de l'Estat espanyol (i d'altres països europeus) podran obtenir l'avaluació i opinió dels millors especialistes del continent", comenta el Dr. Rocamora.    Els criteris i les condicions exigits per assolir els objectius d'aquest xarxa europea estan relacionats amb la responsabilització dels pacients i amb l'assistència centrada en aquests, en l'organització, la gestió i la continuïtat de les activitats, o en les capacitats d'investigació i de formació. Altres criteris estan relacionats amb l'intercanvi de coneixements especialitzats, sistemes d'informació i eines d'atenció de pacients en línia per contribuir a desenvolupar, compartir i divulgar coneixements i informació, a millorar el diagnòstic i el tractament de malalties i a facilitar una estreta col·laboració amb altres centres especialitzats a escala nacional i internacional. Segons el Dr. Rocamora: "Aquesta acreditació permetrà a l'Hospital del Mar i a la Unitat d'epilèpsia anar un pas més enllà i seguir treballant per oferir als pacients una atenció altament especialitzada, alhora que ser capdavanters en la formació -que ja impartim des de la Unitat a especialistes d'arreu del món- i en la recerca traslacional en el camp de l'epilèpsia".  També s'ha valorat la idoneïtat de les instal·lacions generals, capacitat de formació a nivell universitari o formació especialitzada, disposar de recursos humans, tècnics i estructurals, així com d'una combinació de competències. A nivell d'investigació s'ha valorat tenir una experiència demostrada en matèria d'investigació o producció en l'àmbit d'especialització de la xarxa, a nivell nacional i internacional.

La Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar, una de les de major activitat quirúrgica a Espanya

Actualment, a la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar s'estan indicant més de 30 cirurgies d'epilèpsia cada any, cosa que el converteix en un dels centres amb més activitat quirúrgica en aquest camp a Espanya.

L'Hospital del Mar va inaugurar el passat mes de novembre la nova Unitat de Monitorització d'Epilèpsia (UME) doblant la seva capacitat d'atenció. "La nova UME disposa d'una personal d'infermeria durant les 24 hores, 7 dies a la setmana. Els nous sistemes de registre vídeo-electroencefalogràfics permeten realitzar estudis d'alta densitat de fins a 256 canals i 16000 Hz de mostreig, sent els més avançats del sistema públic", explica el Dr. Rodrigo Rocamora. El model d'aquesta nova unitat, basat en el model alemany, segueix els criteris de més alta qualitat que exigeixen les normes europees vigents.

Inaugurada l'any 2010, aquesta Unitat d'Epilèpsia aplica tots els procediments diagnòstics avançats basats en tècniques de neuroimatge innovadores (SPECT-ictal, ressonància magnètica d'alta resolució, PET cerebral, test de Wada) i també mètodes invasius i pioners, com l'estereoelectroencefalografia (SEEG). Amb aquesta tècnica, el robot ROSA**, permet delimitar amb gran precisió el focus de l'epilèpsia al cervell i operar epilèpsies que fins ara no tenien tractament.

La Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar disposa de pàgina de Facebook

* Centres, Serveis i Unitats de Referència (CSUR) del Sistema Nacional de Salut designats per Resolució de la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

**Robot ROSA: RObotic Surgical Assistant.

 

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat