Notícies

18 de desembre de 2013 - Notes de Premsa

L’Hospital del Mar centre de referència en el tractament de l’epilèpsia per a tot l’Estat Espanyol

L’Hospital del Mar centre de referència en el tractament de l’epilèpsia per a tot l’Estat Espanyol

Amb aquesta designació el Ministeri de Sanitat reconeix l’elevada especialització de l’Hospital del Mar en el tractament de les epilèpsies complexes que no responen als tractaments farmacològics.

El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat acaba de fer pública l’acreditació de la Unitat d’Epilèpsia del Servei de Neurologia de l’Hospital del Mar com a unitat de referència pel tractament de malalts que pateixen epilèpsia refractària, aquelles que són resistents al tractament farmacològic.

La Unitat d’Epilèpsia de l’Hospital del Mar, que funciona des de l’any 2010, aplica procediments diagnòstics avançats basats en innovadores tècniques de neuroimatge (SPECT-Ictal, ressonància magnètica d'alta resolució, el PET cerebral, el test de Wada); i també mètodes invasius com la implantació d'elèctrodes directament al cervell per registrar crisis epilèptiques i estudiar les funcions cerebrals mitjançant la seva estimulació directa.

La monitorització dels pacients ingressats es realitza mitjançant vídeo- electroencefalografia continuada per un equip de vigilància que observa durant 24 hores els malalts des de la sala de control annexa. L'habitació de monitorització està permanentment vigilada per càmeres d’infraroigs. D'aquesta manera es troba garantit el control i reacció immediata per part del personal expert en avaluar i controlar les crisis dels pacients. Els llits estan adaptats i especialment preparats a fi de què els especialistes puguin atendre el pacient en qüestió de segons. El disseny de la Unitat garanteix la màxima atenció a cada pacient ingressat, tant pel que fa al diagnòstic com al seguiment i regulació de la medicació. L’equip de la Unitat, dirigit pel Dr. Rodrigo Rocamora, està format per 3 neuròlegs, 2 neuropediatres, 2 neurocirurgians, 2 neurofisiòlegs, 2 neuropsicòlegs, 1 físic, 1 enginyer, personal d'infermeria i tècnics.

Actualment, a la Unitat de Epilèpsia de l’ Hospital del Mar s’estan indicant més de 30 cirurgies d’ epilèpsia a l’any, convertint-se en un dels centres amb més activitat en aquest camp a Espanya.

Som el primer centre a Espanya que ha dut a terme cirurgia de l'epilèpsia amb un braç robotitzat, una nova tecnologia que permet utilitzar un procediment anomenat Stereoelectroencefalografía amb el que s’ implanta als pacients múltiples elèctrodes intracerebrals per tal de detectar l’origen precís de les crisis. Això permet operar pacients que fins ara estaven condemnats a patir la malaltia tota la vida. Gràcies a aquesta tecnologia, hem aconseguit incrementar considerablement la precisió i l’eficàcia de les intervencions per extreure del cervell el focus on s'originen les descàrregues elèctriques que provoquen les crisis epilèptiques” explica el Dr. Rodrigo Rocamora, responsable de la Unitat d’epilèpsia de l’Hospital del Mar. “A més, hem aconseguit reduir la durada de la intervenció de vuit hores a només dues, facilitant la tasca dels cirurgians, reduint el risc de complicacions i afavorint una ràpida recuperació del malalt” conclou.

El procés d’acreditació es va iniciar amb un complet qüestionari d’autoevaluació previ a l’auditoria realitzada per dues auditores que van entrevistar-se amb professionals dels serveis de suport (Direcció de Qualitat, Servei de Documentació, treball social etc.) i amb professionals dels Serveis de Neurologia, Neurocirurgia, Neurofisiologia Clínica, Medicina Intensiva, Anestesiologia, Radiologia i Medicina Nuclear. També es van revisar exhaustivament tots els casos clínics intervinguts en els darrers 3 anys, així com els protocols i procediments clínics i de suport.

L’acreditació com a unitat de referència en epilèpsia refractària implica que l’Hospital del Mar donarà cobertura a tot el territori espanyol en una patologia que precisa de cures i tractaments d'elevada especialització. Això permetrà que tots els usuaris del Sistema Nacional de Salut que ho necessitin podran accedir-hi en igualtat de condicions, amb independència del seu lloc de residència.

L'epilèpsia és un trastorn neurològic que afecta aproximadament a un 1% de la població, al voltant de 450.000 persones a Espanya. Però parlem d’epilèpsia refractària quan les crisis epilèptiques són tan freqüents que limiten molt el dia a dia del pacient, quan el tractament anticonvulsiu no controla les crisis o quan els seus efectes secundaris limiten el desenvolupament normal de la persona. Es creu que un 35% de les epilèpsies són resistents als fàrmacs i que d’aquestes, aproximadament la meitat es podria tractar amb cirurgia.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat