Notícies

20 de novembre de 2013 - Notes de Premsa

La prevenció del suïcidi com repte per al segle XXI

La prevenció del suïcidi com repte per al segle XXI

Conferència del cicle "Nous reptes en Salut Mental i Addiccions"

El passat 10 de novembre es va celebrar el Dia per a la Prevenció del Suïcidi, una data que passa força desapercebuda tot i suposar 580 morts el 2011 a Catalunya. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) insisteix, any rere any, en què les morts per suïcidi es poden prevenir. Però com? Doncs parlant-ne correctament, sense prejudicis ni morbositats, desmitificant el suïcidi i fent-lo visible. És per aquest motiu que l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD) ha optat per abordar, en la primera conferència del cicle “Nous reptes en Salut mental i Addiccions”, la qüestió del suïcidi i la seva prevenció.

Sota el títol Suïcidi, on estem i on anem, Víctor Pérez, director de l’INAD, definirà els principals conceptes associats al suïcidi, exposarà les dades casuístiques d’aquest a Catalunya i els objectius del Pla Director de Salut Mental i Addicions, i revisarà les experiències que s’estan duent a terme en l’actualitat sobre la prevenció de la conducta suïcida al nostre país.

En la posterior taula rodona, diferents professionals abordaran diverses vessants d’aquest tipus de mort. Felip Solsona, cap de servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar i president del Comitè d’Ètica del PSMAR, parlarà sobre la presa de decisions al final de la vida i els diferents conceptes implicats al voltant de la mort, abordarà què és i què no és suïcidi.

La nutrició és un dels factors essencials implicats en la salut mental de l’ésser humà i és per aquest motiu que s'ha volgut avaluar la possible relació entre alimentació i suïcidi. Per aquest motiu s’ha convidat a Abel Mariné, professor emèrit de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia del Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB), per tractar la qüestió Alimentació i suïcidi: algunes consideracions.

Un fet cabdal per avaluar la prevalença i efectivitat de les activitats relacionades amb la prevenció de la mort per suïcidi és comptar amb dades fiables. Així doncs, en la ponència Registre de Mortalitat i suïcidi a la ciutat de Barcelona, Maica Rodríguez i Carme Borrell, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, presentaran el funcionament del registre i les dades actuals a la ciutat de Barcelona.

I per concloure, Cecília Borràs, presidenta de Després del Suïcidi - Associació de Supervivents (DSAS), abordarà els canvis essencials que es donen en aquelles persones que sobreviuen el suïcidi, en la seva xerrada “Qui queda després del suïcidi?”.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat