Notícies

19 de març de 2013 - Informació general

10è aniversari del Programa de Gestió del Dolor Agut Postoperatori del PSMAR

10è aniversari del Programa de Gestió del Dolor Agut Postoperatori del PSMAR

El 19 de març Sessió General del PSMAR

En el marc de les sessions generals del PSMAR, el proper 19 de març a les 15:30 h (Sala Ramón i Cajal del PRBB) es farà una sessió per commemorar els 10 anys del Programa de Gestió del Dolor Agut Postoperatori del PSMAR. Els objectius bàsics del programa són: l'educació dels pacients, la sensibilització del personal sanitari (infermeres, anestesiòlegs i cirurgians) sobre la importància d'avaluar la intensitat del dolor i l'eficàcia del tractament analgèsic en tots els pacients intervinguts en els nostres centres.

La informació sobre el dolor als pacients, l'avaluació sistemàtica d'aquest i la incidència de dolor postoperatori moderat-intens són els principals indicadors d'aquest programa. Encara que amb oscil·lacions, aquests indicadors han millorat de forma gradual al llarg d'aquests 10 anys.

Aquest model de gestió del dolor postoperatori està basat en un equip d'infermeria dedicat al seguiment dels pacients intervinguts, amb el suport de consultors del servei d'Anestesiologia. A cada especialitat hi ha un grup de treball en què estan representats: cirurgians i infermeres de l'especialitat, anestesiòlegs, farmacèutics i la Unitat de Dolor Agut (UDA). Durant aquests 10 anys s'ha fet seguiment de més de 14.000 pacients.

Actualment el Programa està desenvolupant dues línies de treball. Per una banda, aquest model de gestió està ampliant el seu àmbit d'acció a pacients no quirúrgics amb dolor agut, a Urgències, Pediatria, Nefrologia, etc. Per altra banda, s'està treballant perquè els principals indicadors de gestió del dolor puguin ser consultats amb facilitat des del programa de gestió intern de la història clínica (IMASIS).

L'èxit d'aquest model de gestió depèn fonamentalment de la col·laboració d'un gran nombre de professionals de diferents estaments.

Els inicis del Programa de Gestió del Dolor Agut Postoperatori

El Pla de Salut de la Generalitat 1999-2001 va establir com a objectiu prioritari el control del dolor, instant als centres hospitalaris a elaborar recomanacions per al control del dolor i a la creació de comitès de Dolor interdisciplinaris. Per donar resposta a aquesta demanda, el Comitè Executiu de l'antic IMAS va aprovar el 23 de gener de 2003 la creació del "Programa de gestió del Dolor Postoperatori". Durant el mes de gener de 2003 ja es va començar a aplicar al servei de Cirurgia General i al juny del mateix any al Servei de COT. Durant els anys posteriors, es va anar instaurant de manera progressiva a la resta de serveis quirúrgics.

Des de l'any 2004 aquest programa forma part del "Directori de Projectes de Qualitat del Parc de Salut MAR (SISQUAL)", i va ser el precursor de la creació de la "Comissió d'Avaluació i Tractament del Dolor", primera Comissió d'aquestes característiques a Espanya.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat