Notícies

4 de febrer de 2013 - Informació general

4 de febrer, Dia Mundial contra el càncer: "El càncer - Sabies què?"

4 de febrer, Dia Mundial contra el càncer:

La FECEC i l'Hospital del Mar organitzen una campanya informativa per a dissipar els mites i les concepcions errònies que existeixen entorn la malaltia

L'Hospital del Mar i la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (FECEC) organitzen el 4 de febrer de 2013, per segon any consecutiu i amb motiu de la celebració del dia mundial contra el càncer, una campanya d'informació i conscienciació entorn el càncer i de promoció d'estils de vida saludables per a prevenir-lo. La campanya es portarà a terme al vestíbul principal de l'Hospital del Mar, entre les 10 i les 13h de dilluns 4 de febrer, i girarà entorn el lema de la campanya mundial d’aquest any: “El càncer - Sabies què?".

La campanya informativa d'enguany està vinculada al cinquè objectiu de la Declaració Mundial del Càncer, dissipar els mites i les concepcions errònies perjudicials que existeixen entorn la malaltia. Així, sota el lema "El càncer - Sabies què?", es posarà èmfasi i es conscienciarà, concretament, sobre quatre dels mites més estesos:

Primer mite: El càncer és un problema de salut.

Realitat: El càncer no és només una qüestió de salut. Té importants implicacions socials, econòmiques, de progrés i de drets humans.

Segon mite: El càncer és una malaltia de països rics i de gent gran.

Realitat: El càncer no discrimina. Es tracta d'una epidèmia mundial que afecta totes les edats, amb una gran afectació en els països en vies de desenvolupament.

Tercer mite: El càncer és una sentència de mort.

Realitat: Molts càncers que abans es consideraven una sentència de mort ara es poden curar i per moltes més persones, avui en dia, el seu càncer es pot tractar eficaçment.

Quart mite: El càncer és el meu destí.

Realitat: Amb les estratègies adequades, més d'un de cada tres càncers es poden prevenir.

Amb l'objectiu de promoure estils de vida saludables, es realitzarà una enquesta d'hàbits sobre alimentació i activitat física (enquesta cedida per l'American Cancer Society a la FECEC) a les persones que vulguin conèixer si porten un estil de vida saludable, i se les obsequiarà amb una poma com a símbol de prevenció del càncer.

Hi haurà una exposició sobre el codi europeu contra el càncer i recollida de signatures de la Declaració Mundial sobre el càncer, desenvolupada per la Unió Internacional Contra el Càncer (UICC) i aprovada per la Cimera Mundial contra el Càncer el 2008. La Declaració consta d'onze objectius a complir de cara l'any 2020 i pretén ser una eina d'ajuda als defensors de la lluita contra el càncer per a cridar l'atenció dels responsables de polítiques sanitàries a escala regional, nacional i mundial.

Segons es desprèn de les darreres dades de l'informe sobre la incidència, la mortalitat, la supervivència i les projeccions de futur del càncer a Catalunya, del Departament de Salut, un de cada dos homes i una de cada tres dones desenvoluparan un càncer al llarg de la vida; en l'actualitat, a Catalunya es diagnostiquen uns 33.700 casos l'any. Els de pròstata, pulmó i còlon i recte són els més freqüents entre els homes, i els de mama, còlon i recte i endometri, entre les dones.

La bona notícia és que la taxa de mortalitat per càncer es redueix un 2% cada any. Anualment a Catalunya moren unes 15.700 persones a causa del càncer, i és la primera causa de mortalitat després de les malalties de l'aparell circulatori. Tot i això, en els darrers deu anys, la taxa de supervivència s'ha incrementat un 10% en els homes i un 5% en les dones.

El Dia Mundial contra el Càncer es celebra anualment el 4 de febrer i està organitzat per la UICC (www.uicc.org) i les seves organitzacions afiliades amb el suport de l'Organització Mundial de la Salut. L'objectiu és conscienciar a la població i Administracions Públiques de la necessitat d'invertir en prevenció i educació per tal d'aconseguir disminuir en un 25% les morts a causa del càncer en el 2025.

FECEC

La FECEC és una entitat de segon nivell que agrupa 12 organitzacions que treballen per a millorar la qualitat de vida dels pacients oncològics i les seves famílies.

Es va constituir el 2001 i va néixer amb la vocació d'integrar els esforços en la lluita contra les malalties oncològiques a Catalunya. És cens d'informació i dóna servei a les entitats federades, a la vegada que fomenta el voluntariat en l'àmbit oncològic i desenvolupa programes en les àrees de divulgació i prevenció i desenvolupament psicosocial.

Formen part d'aquesta entitat les següents organitzacions a Catalunya: ACROSS, AFANOC, Associació Catalana d’Ostomitzats de Catalunya, Associació Fènix, F. Josep Carreras, F. Enriqueta Villavecchia, F. Roses contra el càncer, Oncolliga Girona, Lliga contra el càncer de Lleida, Oncolliga de Barcelona, Lliga contra el càncer de Tarragona i Osona contra el càncer. (www.fecec.cat)

Hospital del Mar

L'Hospital del Mar està fent una aposta molt important en la lluita contra el càncer tant des del punt de vista assistencial com de recerca. El nostre principal objectiu és oferir una medicina personalitzada, d’alta qualitat tècnica que incrementi les tasses de curació i millori la qualitat de vida dels pacients, per aquest motiu, definim malalt per malalt, estratègies que optimitzin les teràpies des del primer moment, evitant tractaments ineficaços amb múltiples efectes secundaris, i avançant cada dia més cap al tractaments denominats “a la carta”.

L'Hospital del Mar i el seu institut de recerca, l’IMIM, som referents en la recerca del càncer de mama. Estem desenvolupant un important projecte d’investigació sobre el càncer de mama triple negatiu, el càncer de mama més agressiu, amb pitjor pronòstic i que afecta a les dones més joves. També comptem amb experts de prestigi internacional en la recerca del càncer genito-urinari que col·laboren amb centres d’arreu del món per a descobrir les variacions genètiques d’aquesta classe de tumors.

Al mateix temps, l'Hospital del Mar manté un ferm compromís amb la prevenció precoç de la malaltia. Per aquest motiu, és referent en el desenvolupament de programes de detecció precoç dels càncer de mama i colorectal, contribuint clarament en la millora de la supervivència.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat