Notícies

10 de desembre de 2012 - Informació general

La participació de l’Hospital del Mar en el codi IAM, ha reduït la mortalitat intrahospitalària de l’infart agut de miocardi en un 50%

La participació de l’Hospital del Mar en el codi IAM, ha reduït la mortalitat intrahospitalària de l’infart agut de miocardi en un 50%

L’infart agut de miocardi amb elevació de ST (IAMEST) és una patologia cardíaca greu en què el tractament de reperfusió es considera una emergència mèdica. En el marc del Pla Director de les Malalties Cardiovasculars, al juny de 2009 va entrar en funcionament a Catalunya el Codi Infart, amb l’objectiu d’optimitzar aquest tractament de reperfusió mitjançant la realització immediata d’una angioplàstia primària als pacients amb IAMEST, ja que el retard del tractament comporta un empitjorament del pronòstic.

A l’Hospital del Mar, la introducció del Codi Infart ha permès augmentar el tractament de reperfusió dels pacients amb IAMEST del 64.6% (que es realitzava els anys previs al codi IAM) fins al 83.2% actual. Aquesta major reperfusió, per mitjà de l’angioplàstia primària, juntament amb la millora global dels tractaments mèdics associats (betablocadors, estatines i IECAS) ha permès reduir la mortalitat intrahospitalària de l’IAMEST entre els anys 2002-2011 del 7.0%, prèvia a la introducció del Codi Infart, fins al 3.6% actual. Aquests resultats han estat presentats pel Dr. Cosme García del servei de Cardiologia de l’Hospital del Mar, al recent congrés de la Sociedad Española de Cardiologia.

Actualment, al nostre centre, la causa principal per no realitzar el tractament de reperfusió a l’ IAMEST és el retard a la consulta per part dels pacients, fet que també succeeix en altres àmbits. A Catalunya s’estima que el nombre de malalts/any amb IAM és d’ 11.264; dels quals un 40,2 % seran exitus abans d’accedir al sistema sanitari, i el 24,9% dels que ingressen a l’hospital no sobreviuran als 28 dies. Per aquest motiu, una de les iniciatives que es duen a terme des del Departament de Salut és intentar conscienciar a la població perquè consultin el més aviat possible si presenten dolor toràcic amb el lema “Dolor al pit? Truca al 112, els segons compten...”. Una de les iniciatives d’aquesta campanya, es repartir en els centres hospitalaris una sèrie de pòsters i imans amb aquesta informació.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat