Notícies

23 de febrer de 2012 - Notes de Premsa

L'Hospital del Mar participa en un estudi espanyol que certifica l'èxit dels tests no invasius en la detecció del càncer colorectal

L'Hospital del Mar participa en un estudi espanyol que certifica l'èxit dels tests no invasius en la detecció del càncer colorectal

La Dra. Montserrat Andreu és la coordinadora a Catalunya de l'estudi que s'ha publicat a The New England Journal of Medicine

Un innovador estudi que acaba de ser publicat a The New England Journal of Medicine presenta per primera vegada els resultats comparatius de les dues d'estratègies més utilitzades per la detecció precoç del càncer colorectal: la prova de sang oculta en femta i la colonoscòpia. L'objectiu d'aquest ambiciós estudi ha estat conèixer els avantatges i inconvenients d'utilitzar un o altre mètode en la prevenció del càncer de còlon, i s’avalua especialment, l’acceptació i participació per part de la població de risc mig, homes i dones de 50 a 69 anys sense cap altre factor de risc, així com l’impacte de les dues estratègies en la detecció de lesions en còlon i recte.

Un total de 60.000 persones de vuit comunitats autònomes espanyoles (Aragó, Canàries, Catalunya, Galícia, Madrid, Múrcia, País Basc, i València) han participat durant quatre anys en el projecte. La Dra. Montserrat Andreu, cap de secció de Digestologia de l'Hospital del Mar, és la coordinadora de l'estudi a Catalunya i coautora de la publicació científica, en què també ha participat el Dr. Xavier Bessa, metge adjunt del servei de Digestologia de l'Hospital del Mar, endoscopistes i altres membres del servei. També hi ha participat la Sra. Cristina Hernández del Servei d’Epidemiologia i Avaluació i altres membres del mateix servei.

L'estudi va adjudicar de forma aleatòria a tots els participants una de les dues proves de detecció precoç per tal de valorar quina era la que s'acceptava millor i amb la qual s'obtenia un major rendiment. Els resultats conclouen que la participació va ser superior entre els participants amb la prova de sang oculta en femta (34%) que en els de la colonoscòpia (25%) i que, a més, 1.600 persones van sol·licitar canviar la colonoscòpia-exploració que s'ha de fer cada 10 anys- pel test de sang oculta en femta, prova no invasiva i que es realitza cada 2 anys. El més rellevant és que el nombre de càncers detectats amb ambdós mètodes va ser idèntic, trobant-se la majoria de càncers en una fase inicial del seu desenvolupament. Finalment, les complicacions que es van observar van ser mínimes en ambdós grups, encara que inferiors en el grup de sang oculta a femta. 

L’objectiu últim d’aquest estudi pretén comparar la mortalitat específica per càncer colorectal a 10 anys de població que s’ha controlat mitjançant la detecció de sang oculta en femta cada dos anys i de població que s’ha realitzat la colonoscòpia cada 10 anys. La població de l’estudi és de risc mig, el que significa individus asimptomàtics de 50-69 anys d'edat sense antecedents personals ni familiars de càncer colorectal.

L'estudi ha estat cofinançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, a través de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid, i l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), a través de les seves Juntes Provincials de Madrid i Barcelona, i ha estat liderat a nivell nacional pel Dr. Antoni Castells, director de l'Institut de Malalties Digestives de l'Hospital Clínic de Barcelona i coordinador del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte de Barcelona, i pel Dr. Enrique Quintero, cap del Servei de Digestiu Complex Hospitalari Universitari de Canàries, a Tenerife.

Article de referència

"Colonoscopy versus Fecal Immunochemical Testing in Colorectal-Cancer Screening". Enrique Quintero, MD, Ph.D., Antoni Castells, MD, Ph.D., Luis Bujanda, MD, Ph.D., Joaquín Cubiella, MD, Ph.D., Dolors Salas, MD, Ángel Llanes, MD, Ph.D., Montserrat Andreu, MD, Ph.D., Fernando Carballo, MD, Ph.D., Juan Diego Morillas, MD, Ph.D., Cristina Hernández, B.Sc., Rodrigo Jover, MD, Ph . D., Isabel Montalvo, MD, Ph.D., Joan Arenas, MD, Ph.D., Eva Laredo, RN, Vicent Hernández, MD, Ph.D., Felip Iglesias, RN, Estela Cid, RN, Raquel Zubizarreta, MD, Teresa Sala, MD, Marta Ponce, MD, Mercedes Andrés, MD, Glòria Terol, MD, Antonio Peris, MD, Maria-Pilar Roncales, RN, Mònica Polo-Tomàs, MD, Ph.D., Xavier Bessa , MD, Ph.D., Olga Ferrer-Armengou, RN, Jaume Grau, MD, Anna Serradesanferm, RN, Akiko Ono, MD, José Cruzado, MD, Francisco Pérez-Riquelme, MD, Inmaculada Alonso-Abreu, MD, Mariola de la Vega-Prieto, MD, Joana Maria Reyes-Melian, MD, Guillermo Cacho, MD, José Díaz-Tasende, MD, Alberto Herreros-de-Tejada, MD, Carmen Poves, MD, Cecilio Santander, MD, and Andrés González -Navarro, MD for the COLONPREV StudyInvestigators * N Engl J Med 2012; 366: xx-xx.

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat