Notícies

16 de gener de 2006 - Notes de Premsa

L'Hospital del Mar implanta una nova tècnica en el tractament de l'esòfag de Barrett

Els pacients amb adenocarcinoma podran ser tractats endoscòpicament sense una intervenció quirúrgica

La mucosectomia endoscòpica o ressecció de la mucosa suposa un avantatge pels pacients amb esòfag de Barrett que han desenvolupat una displàsia d'alt grau o un adenocarcinoma in situ perquè poden ser tractats sense necessitat d'una intervenció, segons afirma el Dr. Felip Bory Ros, Cap del Servei de Digestologia de l'IMAS. Aquesta és encara una tècnica poc utilitzada al nostre país i que l'Hospital del Mar implanta per primer cop. Degut a les seves avantatges enfront de la cirurgia tradicional també ha estat adoptada en altres països europeus i al Japó. 

La mucosectomia endoscòpica en l'esòfag de Barrett

 

L'esòfag de Barrett és un trastorn en el qual el revestiment de l'esòfag està irritat a causa dels àcids estomacals que reflueixen cap a l'esofag, el que es coneix també com acidesa o reflux gastroesofàgic. És una lesió relativament freqüent, més en homes que en dones, que requereix un programa de vigilància ja que en alguns casos es pot desenvolupar una displàsia epitelial, és a dir, canvis en la mucosa de l'esòfag considerats precursors del càncer, i sobre aquesta, un càncer d'esòfag (adenocarcinoma). Per detectar aquesta patologia s'observa l'esòfag amb un endoscopi i s'obtenen unes mostres de teixit esofàgic per a poder realitzar l'anàlisi.

 

A més, el tractament d'aquesta malaltia sempre ha posat en evidència la importància de mesures generals per controlar el reflux gastroesofàgic com la reducció de pes, el tractament farmacològic d'inhibició profunda de l'àcid gàstric, així com evitar allitar-se després de les menjades, l'alcohol i el tabac.

 

El curs

 

Aquest i altres aspectes es tractaran a la IV edició del Curs sobre patologia quirúrgica que organitza anualment l'Hospital del Mar. El curs tindrà lloc, en el mateix Hospital, els propers dies 18, 19 i 20 de gener i, enguany, tractarà la patologia gastrointestinal. EL Dr. Alameda de l'Hospital del Mar i la Dra. Oliva del Massachusetts General Hospital, Boston (USA), són els seus coordinadors. Es tracta d'un curs interactiu i multidisciplinar, amb una visió teòrico-pràctica, protagonitzada pel microscopi i les seves imatges.

 

Aquest curs és ja una cita obligada i reuneix, any rera any, a destacats patòlegs i experts en l'especialitat que es tracta, entre els que trobem, en la edició d'enguany, especialistes com el Dr. L. Burgat (Associate Professor, Mayo Clinic, MN, USA), Dr. J. Greenson (Professor, University of Michigan Health System, MI, USA ), Dr. G. Lauwers (Associate Professor, Massachussetts General Hospital, MA, USA) o el Dr. R. Odze (Associate Professor, Brigham & Women's Hospital, MA, USA), entre d'altres. Cal destacar, a més a més, la participació del Dr. Pera, expert de l'Hospital del Mar en la patologia estrella del curs d'enguany: L'esòfag de Barrett.

Enllaços relacionats

Compromís social

  • Compromís social
Entitat col·laboradora

© 2006 - 2024 Parc de Salut Mar · Avís Legal i Privacitat de dades | Política de Cookies | Accessibilitat